Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Βάσεις 2015: Αποκλίσεις στα ενοίκια για φοιτητές σε Κομοτηνή και Ξάνθη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αποκλίσεις παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο στις τιμές και στη διαθεσιμότητα των προς ενοικίαση σπιτιών σε Ξάνθη και Κομοτηνή, δύο μεγάλες φοιτητουπόλεις, όπου εδρεύουν πολλά τμήματα και σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η σχετική έρευνα δείχνει ότι στην Κομοτηνή σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ξάνθη, η προσφορά των διαμερισμάτων δύσκολα καλύπτει την ζήτηση που αναπτύσσεται.

Ειδικότερα, στην Κομοτηνή οι τιμές παρουσιάζονται αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα στα κεντρικά σημεία που επιλέγονται από τους φοιτητές και είναι οι περιοχές της παλαιάς Πρυτανείας και της παλαιάς Νομικής Σχολής.

Τα καινούργια διαμερίσματα των 45 έως 50 τετραγωνικών αυτών των περιοχών έχουν μια διακύμανση από 280 έως 330 ευρώ, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και ακριβότερα ανάλογα με τον αν είναι ή όχι επιπλωμένο το προσφερόμενο διαμέρισμα.

Στην Κομοτηνή ο παράγοντας που δρα καταλυτικά στη διαμόρφωση των τιμών της φοιτητικής στέγης είναι η ύπαρξη των δύο στάσεων των λεωφορείων για τους φοιτητές που μετακινούνται προς την Πανεπιστημιούπολη, όπου βρίσκονται οι περισσότερες σχολές, οι εστίες και η μεγάλη φοιτητική λέσχη. Εκ των πραγμάτων, οι περιοχές της παλαιάς Πρυτανείας και της παλαιάς Νομικής, λόγω αυτού του γεγονότος έχουν μία απόκλιση προς τα πάνω στις τιμές σε σχέση με άλλες συνοικίες, όπως είναι ο Σταθμός και οι Στρατώνες, όπου τα ίδια διαμερίσματα μπορούν να νοικιαστούν και με 250 ευρώ.

Τα μεγάλα διαμερίσματα στην Κομοτηνή είναι είδος προς εξαφάνιση. Για διαμερίσματα με πάνω από 80 τετραγωνικά οι τιμές κυμαίνονται από 400 έως και 430 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και την παλαιότητα του διαμερίσματος.
Επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων στην Κομοτηνή, προτρέπουν γονείς και φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την ποιότητα των διαμερισμάτων που θα νοικιάσουν καθώς και την ενεργειακή τους επάρκεια και αυτονομία, αφού ένα κακοδιατηρημένο διαμέρισμα με πολλές απώλειες τον χειμώνα, θα μπορούσε να αποβαίνει τελικά πολύ ακριβότερο από την συμφωνημένη τιμή του ενοικίου.

Σε ό,τι αφορά την Ξάνθη, τα σπίτια που έχουν ζήτηση είναι στο κέντρο καθώς εκεί μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μετακινήσεων, της αγοράς και της διασκέδασης. Η Ξάνθη αυτή την στιγμή διαθέτει πληθώρα ακινήτων με τα φθηνότερα να βρίσκονται εκτός των κεντρικών της σημείων.

Μια γκαρσονιέρα ή ένα στούντιο μπορεί να κοστίζει από 100 ευρώ εκτός κέντρου έως και 200 ευρώ στο κέντρο της πόλης. Ένα δίχωρο διαμέρισμα μέσης παλαιότητας μπορεί να κοστίζει από 150 έως 170 ευρώ εκτός κέντρου, ενώ στο κέντρο της πόλης και εφόσον πρόκειται για καινούργιο διαμέρισμα η τιμή μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 300 ευρώ.

Στον αστικό συνοικισμό, που είναι μια περιοχή που προτιμάται από τους φοιτητές, υπάρχουν γκαρσονιέρες παλαιότητας δέκα έως δεκαπέντε ετών από 35 έως 45 τετραγωνικά μέτρα που κυμαίνονται από 200 έως 250 ευρώ, ενώ υπάρχουν και στούντιο στην ίδια περιοχή από 150 έως 200 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά της πόλης, στον συνοικισμό «Κωνσταντίνου και Ελένης» μπορεί κανείς να νοικιάσει τα στούντιο από
150 μέχρι 200 ευρώ και από 170 μέχρι 250 ευρώ τα δίχωρα διαμερίσματα.

Οι τιμές στην Ξάνθη εμφανίζονται βατές για τη μέση ελληνική οικογένεια καθώς υπάρχουν ανοίκιαστα διαθέσιμα σπίτια σε αντίθεση με την Κομοτηνή που οι επιλογές αυτή την εποχή είναι λιγότερες.

Σε κάθε περίπτωση τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή η έγκαιρη αναζήτηση φοιτητικής στέγης, εγγυάται ποιοτικότερες επιλογές και καλύτερες τιμές σε σχέση με τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε