Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Βάσεις 2016: Τα αποτελέσματα και οι ιστορίες των επιτυχόντων [pics]

Βάσεις 2016: Τα αποτελέσματα και οι ιστορίες των επιτυχόντων [pics]

Βάσεις Πανελλήνιων Εξετάσεων 2016 – Αποτελέσματα Βάσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%. Στην σελίδα http://results.it.minedu.gov.gr οι Βάσεις 2016 για τις Πανελλήνιες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν οι προσωπικές ιστορίες των πρώτων επιτυχόντων.

 Οι ενδιαφερόμενοι για τις Βάσεις 2016 μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, στην πλατφόρμα http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο). Επιπλέον, στην ίδια πλατφόρμα του υπουργείου, ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός ΕΕ) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ, μη ελληνικής καταγωγής.

Μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2016, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναλύσεις των προτιμήσεων των υποψήφιων για τις Πανελλήνιες 2016. Ιατρική και Νομική Αθήνας ήταν τα δυο Τμήματα που συγκέντρωσαν φέτος τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών. Ακολουθούν πιο κάτω άλλα Τμήματα Αθηνών και Θεσσαλονικής όπως το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, η Ιατρική Θεσσαλονίκης. Δείτε όμως μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες επιτυχόντων.

Ο 62χρονος φοιτητής: “Τολμήστε και διεκδικήστε

Αν έχεις δίψα για μάθηση, διάθεση για ζωή και πιστεύεις ότι όλα τα μπορείς, τότε και στα 62 σου χρόνια, είναι δυνατόν να καταφέρεις την εισαγωγή σου στο Πανεπιστήμιο. Τρανό παράδειγμα ο Τρικαλινός Θέμης Νταραράς, ο οποίος μετά από 4 χρόνια φοίτησης στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, τόλμησε, έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων. Αγωνιστής της ζωής, επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, ερασιτέχνης ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Θέμης Νταραράς ετοιμάζεται πια να ανοίξει το νέο κεφάλαιο στη ζωή του. «Έζησα μια συναρπαστική εμπειρεία» λέει ο ίδιος «και αφού ευχαριστήσω την οικογένειά μου που μου στάθηκε και τους καθηγητές μου που με βοήθησαν, απευθύνομαι σε όλους τους… συνομιλήκους μου: Τολμήστε και διεκδικήστε τη μάθηση…».

Τα… μυστικά των εξετάσεων

Όχι μόνο συγκέντρωσε το υψηλότατο όριο των 19.266 μονάδων στις πανελλήνιες εξετάσεις, όχι μόνο πέρασε πρώτη στο τμήμα Βιολογίας στην Πάτρα, αλλά όλα αυτά τα κατάφερε χωρίς να κάνει φροντιστήριο μέχρι την τρίτη Λυκείου, οπότε και αποφάσισε να κάνει κάποια μαθήματα για λόγους…. δομής, να μάθει δηλαδή τα μυστικά των εξετάσεων στο διαδικαστικό τους σκέλος. Η Ναταλία Ροδοπούλου, μαθήτρια του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών, αγαπά την έρευνα και σε αυτή θα αφιερώσει την επιστημονική της καριέρα. Η ίδια δηλώνει στο Patra News πολύ ικανοποιημένη από την επίδοσή της (δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει και αλλιώς, καθώς φιγουράρει πρώτη στην πρώτη της επιλογή). Για το γεγονός ότι δε μπήκε όπως τα περισσότερα παιδιά στην λογική των φροντιστηρίων από την πρώτη Λυκείου, λέει ότι αυτό έγινε από επιλογή.

“Δεν νομίζω ότι υπήρχε λόγος να κάνω φροντιστήριο στις άλλες τάξεις. Είχαμε πολύ καλούς καθηγητές, ρωτούσα όταν δεν κατανοούσα κάτι, έλυνα μόνη μου πολλές ασκήσεις και έκανα και επιπλέον ασκήσεις ως προετοιμασία. Επέλεξα να πάω φροντιστήριο στην τρίτη Λυκείου, περισσότερο για να πάρω μια σειρά, να βοηθηθώ ως προς τη δομή” μου λέει και μου εξηγεί ότι τα δύο πρώτα χρόνια διάβαζε σε κανονικύς ρυθμούς χωρίς να ξεπεράσει τα όρια στην τρίτη Λυκείου. “Δεν ένιωσα ποτέ ιδιαίτερα πιεστικά” Η “αποζημίωσή” της ήταν η ικανοποίηση και η χαρά ενός ανθρώπου που μπήκε με το σπαθί του στη μάχη και με αυτό βγήκε η απόλυτη νικήτρια.

Υπερήφανη Κρήτη

Η πρωτιά αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για την ίδια τη Σχολή αλλά και για την πόλη του Ηρακλείου, αφού η πρώτη των πρώτων, η “χρυσή” αριστούχος και μελλοντική γιατρός είναι η Κωνσταντίνα Ψυχογυιού, απόφοιτος του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου. Η Κωνσταντίνα σε λίγες μέρες θα διαβαίνει την πύλη της Ιατρικής Σχολής στις Βούτες, έχοντας στις αποσκευές της δύο απόλυτα 20άρια στη Φυσική Κατεύθυνσης και τη Χημεία, ένα εντυπωσιακό 18,5 στη Νεοελληνική Γλώσσα και ένα 19,9 στη Βιολογία. Η πρωτιά της Κωνσταντίνας, μολονότι αναμενόμενη, αφού οι επιδόσεις της ήταν γνωστές ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, έχει κάνει την οικογένειά της, το σχολείο της αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου υπερήφανους.

Η ίδια έμαθε τα τελικά αποτελέσματα στον Πύργο Ηλείας όπου βρίσκεται σήμερα και μίλησε για μία ακόμη φορά στο Cretapost για τα όνειρά της, τις φιλοδοξίες, και το ηθικό βάρος της πρωτιάς της. Η πρωτοετής και επίσημα πλέον, φοιτήτρια της Ιατρικής, επισήμανε ότι η Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν από την πρώτη στιγμή η πρώτη της επιλογή και ο απώτερος στόχος της. Εξάλλου, είναι μια επιστήμη που όπως λέει η ίδια συνδυάζει τη Βιολογία, τη Χημεία, την Ψυχολογία, γνωστικά αντικείμενα των θετικών επιστημών που πάντα την έλκυαν και την ενδιέφεραν.

Άριστα σε όλα…

H Ηρώ Σιόντη, μαθήτρια του 7ου λυκείου Ιωαννίνων, εισάγεται πρώτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η Ηρώ συγκέντρωσε 19.534 μόρια,που αποτελεί μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στην Ελλάδα. Αναλυτικά έγραψε 20 στη Φυσική, 20 στη Χημεία, 19,8 στη Βιολογία και 18 στην Έκθεση!

“Ήθελα από μικρή να σπουδάσω ιατρική”

Πρώτη στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης με 19.714 μόρια είναι η 18χρονη μαθήτρια ιδιωτικού κολλεγίου της Θεσσαλονίκης, Ελένη Μάνθου. «Το ήθελα από μικρή να σπουδάσω ιατρική, ίσως γιατί έβλεπα και τη μητέρα μου που είναι γιατρός», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 18χρονη. Αν και κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ υψηλή βαθμολογία, τονίζει ότι, μέσα στη σχολική χρονιά, δεν διάβαζε πάνω από τρεις ώρες ημερησίως και τα Σαββατοκύριακα χαλάρωνε με τους φίλους της. «Η πρωτιά για μένα αποτελεί μια καλή ώθηση για τις σπουδές μου» αναφέρει η 18χρονη μαθήτρια του «Ανατόλια», προσθέτοντας ότι, λόγω προσωπικής της… ανασφάλειας, δεν περίμενε ότι θα συγκέντρωνε τόσα μόρια

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε