Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

Βασίλης Κικίλιας: 667 φωτιές σε 10 ημέρες σε όλη τη χώρα – Εμπρησμοί στη συντριπτική πλειοψηφία

Βασίλης Κικίλιας: 667 φωτιές σε 10 ημέρες σε όλη τη χώρα – Εμπρησμοί στη συντριπτική πλειοψηφία

Τον απολογισμό για τις καταστροφικές φωτιές που εκδηλώθηκαν τον φετινό τραγικό Ιούλιο στη χώρα μας έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής (28.07.23).

Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κικίλιας, μέσα σε 10 ημέρες εκδηλώθηκαν 667 φωτιές, πάνω από 60 την ημέρα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι, κάνοντας λόγο για εμπρησμούς.

«Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει για να ανακουφίσει τους πληγέντες», επεσήμανε ο ίδιος.

«Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο ,σε κατάσταση συναγερμού», σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων.

 

Η διαφορά με άλλες χρονιές, σημείωσε ο υπουργός, ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. «Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη», τόνισε.

«Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές, είπε ότι «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν, αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν τις αντοχές όλων. Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112, όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου, για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά».

Το κράτος, επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές.

«Παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση.

«Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000. «Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε βάσει των συνθηκών. Ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Δεν στουρθοκαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα», ανέφερε επίσης ενώ ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως υπήρξε φωτιά που προσπέρασε αντιπυρική ζώνη 200 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι 1.000 βαθμών Κελσίου.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις