Ελλάδα

Βασίλης Βασιλικός: Τελευταίο αντίο στον βραβευμένο συγγραφέα – Παρών και ο Κώστας Γαβράς

Το τελευταίο αντίο στον βραβευμένο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό είπαν συγγενείς και φίλοι στο Α’ Νεκροταφείο.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός πέθανε την περασμένη Πέμπτη (30.11.2023) σε ηλικία 89 ετών με το κενό που αφήνει να είναι δυσαναπλήρωτο. 

Στο Α’ Νεκροταφείο για να τον αποχαιρετήσουν βρέθηκε πλήθος κόσμου. Δεν θα μπορούσε να λείψει και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που ήρθε από τη Γαλλία για να πει στο τελευταίο αντίο στον αγαπημένο του φίλο. Τους συνδέει άλλωστε το «Ζ», το βιβλίο που έγραψε ο Βασίλης Βασιλικός και έκανε ταινία ο Κώστας Γαβράς.

Συντετριμμένη ήταν και η σύζυγός του Βασίλη Βασιλικού, Βάσω Παπαντωνίου. Ο αγαπημένος συγγραφέας φορούσε ένα χαρακτηριστικό καπέλο και κηδεύτηκε με αυτό, καθώς το είχαν τοποθετήσει πάνω στο φέρετρο. Εκεί βρίσκονταν και κάποια από τα βιβλία του.

Παρών στην κηδεία ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο βραβευμένος συγγραφέας άλλωστε είχε διατελέσει βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Α΄ Νεκροταφείο μεταξύ των άλλων βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, Ελενα Ακριτα, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Φώτης Κουβέλης, ο Γιώργος Λιάνης, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Νίκος Σιφουνάκης, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Πάνος Σκουρλέτης.

Δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή του ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. «Είναι μεγάλος ο καημός… Για μένα ήταν ένας αδερφός, ένας σύμβουλος για τα ελληνικά πράγματα. Ενας φίλος καθημερινός και αυτός θα είναι ο μεγάλος καημός. Ήταν ένας άνθρωπος καλός και παράδειγμα και θα μείνει παράδειγμα ελπίζω για πολλούς Έλληνες. Θα μείνει στη μνήμη μου όσο ζω», είπε μετά το τέλος της κηδείας. 

 

kideia vasilikou

kideia vasilikou

kideia vasilikou

kideia vasilikou

kasselakis kideia  kideia basilikou kideia basilikou kideia basilikou kideia basilikou kideia basilikou

kideia vasilikou  

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε… «Ο Βασίλης Βασιλικός με το θάνατο του έγραψε το δικό του Ζ. Το λέω αυτό γιατί ο Βασίλης Βασιλικός με το έργο του θα ζει για πάντα ανάμεσά μας. Ένα έργο ορόσημο όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, έργο που έχει πρωταγωνιστή τον άνθρωπο. Τον σκεπτόμενο και ελεύθερο άνθρωπο».

Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς και άφησε το δικό του αποτύπωμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Σωτήρης Καραμίντζας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Iσχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σήμερα σε όλη τη χώρα - Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού
Από την κακοκαιρία θα επηρεαστεί και η Αττική - Παράλληλα θα πνέουν και ισχυροί νότιοι άνεμοι και σε κάποια λιμάνια υπάρχει απαγορευτικό - Τα έντονα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι το βράδυ
Βροχή στην Αθήνα
Ο Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε τη Γαλλίδα ΥΠΑΜ άνω στη φρεγάτα «Κίμων» - Δείτε εικόνες από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας
Η φρεγάτα «Κίμων»
Τι συμβαίνει με τις απουσίες των μαθητών στην περίπτωση νόσησης από γρίπη - Έως 5 ημέρες θα καταγράφονται αλλά δεν θα μετρούνται
Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης στα σχολεία - Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι μαθητές για να μην μετρηθούν οι απουσίες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Portrait of sad engrossed sick little girl and her mother touching daughter's forehead.
Η κακοκαιρία Kristin σαρώνει την Ηλεία: Κατολισθήσεις και πλημμύρες σε δρόμους και υπόγεια – Κατέρρευσε τοίχος σπιτιού
Εκτεταμένες ζημιές σε ολόκληρη την Ηλεία από τις σημερινές καταιγίδες και βροχές - Επιβαρυμένα τα εδάφη από το πέρασμα της προηγούμενης κακοκαιρίας - Δείτε φωτογραφίες
Βάρδα
Ασφυξία στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Επιβαρυμένη είναι η εικόνα και στη Λεωφόρο Μεσογείων στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ αυξημένη κίνηση καταγράφεται και στο κέντρο της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Μποτιλιάρισμα