Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Βατόπουλος για κορονοϊό: Χειρότερη η κατάσταση τώρα από τον Μάρτιο – Θα νοσήσουν βαριά και νέοι

κορονοϊός Κύπρος

Χειρότερη η κατάσταση με τον κορονοϊό τώρα από τον Μάρτιο σύμφωνα με τον καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Θετικός στην επιβολή μάσκας στα σχολεία. Η διασωλήνωση της 17χρονης αυξάνει τους φόβους και γι άλλα βαριά περιστατικά σε νέους.

Την ώρα που ο κορονοϊός “επελαύνει” στη χώρα μας, οι επιστήμονες ο ένας μετά τον άλλον μιλούν για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό και μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος υποστήριξε πως η τωρινή κατάσταση είναι χειρότερη ακόμα και από τον Μάρτιο όπου οδηγηθήκαμε στο ολικό lockdown.

Κι αυτό γιατί όπως λέει όλοι ήταν στα σπίτια τους ενώ τώρα υπάρχει μεγάλη μετακίνηση, που ευνοεί την διασπορά του κορονοϊού σε πολλές περιοχές.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθούν στην πράξη τα μέτρα, αφού όπως είπε η περίοδος είναι κρίσιμη. «Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Φόβοι και για άλλα βαριά περιστατικά σε νέους

Αναφερόμενος στην 17χρονη κοπέλα στην Θεσσαλονίκη που είναι διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση, εξέφραζε το φόβο πως θα υπάρξουν κι άλλα παρόμοια περιστατικά σε νέους.

“Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν” ανάφερε κάνοντας έκκληση ουσιαστικά για ιδιαίτερη προσοχή.

“Τεστ μετά από 5 μέρες”

Υπογράμμισε μάλιστα πως όποιος επιθυμεί να κάνει τεστ γυρνώντας από τις διακοπές, το καλύτερο θα ήταν να το κάνει 5 μέρες μετά, ώστε να “πιάσει” και τον χρόνο που ήταν στο πλοίο για το ενδεχόμενο που έχει κολλήσει εκεί.

click4more: Κορονοϊός: Ακόμα δύο νεκροί – Συνολικά 228 στην Ελλάδα

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».

“Μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας στα σχολεία”

Ο κ. Βατόπουλος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο επιβολής μάσκας στα σχολεία. Όπως υποστήριξε, αυτό μπορεί να γίνει αφού τα παιδιά είναι πιο υπάκοα, και μάλιστα μπορεί να γίνει και σε ηλικίες κάτω των 10 ετών.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε πως ακόμα δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο και πως το θέμα εξετάζεται.

 



Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις