Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Βίντεο – ντοκουμέντα: Τα χοντρά πακέτα με τα χιλιάδες ευρώ για τη παράνομη διακίνηση μεταναστών

Βίντεο – ντοκουμέντα: Τα χοντρά πακέτα με τα χιλιάδες ευρώ για τη παράνομη διακίνηση μεταναστών

Βίντεο – ντοκουμέντα από τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newsit.gr. 

Στα δύο βίντεο που εξασφάλισε το newsit.gr αποτυπώνονται τα τεράστια χρηματικά πόσα που λάμβανε το κύκλωμα από τους μετανάστες, αλλά και εικόνες με τις οποίες ταυτοποιούνταν ότι οι αλλοδαποί είχαν μπει στη χώρας μας.

Τα μέλη της οργάνωσης όμως διακινούσαν και ναρκωτικές ουσίες στο κέντρο της Αθήνας. Το οικονομικό όφελος της οργάνωσης από την πλήρη δραστηριότητα της εκτιμάται σε 900.000 ευρώ. 

Στο πρώτο βίντεο του newsit.gr φαίνονται τέσσερα μέλη του κυκλώματος που έχουν λάβει αρκετές χιλιάδες ευρώ από τους μετανάστες, κατά την παραλαβή τους στα σύνορα του Έβρου.

Τα οπτικό υλικό που τραβούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τα έστελναν στους εγκεφάλους του κυκλώματος. Με αυτό τον τρόπο τους ενημέρωναν ότι είχαν λάβει τα μεγάλα χρηματικά ποσά από τους μετανάστες προκειμένου να τους βάλουν ή να τους βγάλουν από την Ελλάδα.  

Βίντεο ντοκουμέντα από τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newsit.gr. 

Στα δύο βίντεο που εξασφάλισε το newsit.gr αποτυπώνονται τα τεράστια χρηματικά πόσα που λάμβανε το κύκλωμα από τους μετανάστες, αλλά και εικόνες με τις οποίες τακτοποιούνταν ότι οι αλλοδαποί είχαν μπει στη χώρας μας. Τα μέλη της οργάνωσης όμως διακινούσαν και ναρκωτικές ουσίες στο κέντρο της Αθήνας. Το οικονομικό όφελος της οργάνωσης από την πλήρη δραστηριότητα της εκτιμάται σε 900.000 ευρώ. 

Στο πρώτο βίντεο του newsit.gr φαίνονται τέσσερα μέλη του κυκλώματος που έχουν λάβει αρκετές χιλιάδες ευρώ από τους μετανάστες, κατά την παραλαβή τους στα σύνορα του Έβρου. Τα οπτικό υλικό που τραβούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τα έστελναν στους εγκεφάλους του κυκλώματος. Με αυτό τον τρόπο τους ενημέρωναν ότι είχαν λάβει τα μεγάλα χρηματικά ποσά από τους μετανάστες προκειμένου να τους βάλουν η να τους βγάλουν από την Ελλάδα.  

Στο άλλο βίντεο που παρουσιάζει το newsit.gr εμφανίζονται μετανάστες οι οποίοι μόλις έχουν μπει στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο οι συγγενείς τους ήταν σίγουροι ότι το κύκλωμα είχε καταφέρει να περάσει παρανόμως από τα σύνορα τα αγαπημένα τους πρόσωπα και κατέβαλαν το αντίτιμό που τους είχε ζητηθεί.  

Όλα αυτά όμως μέχρι πριν λίγες ημέρες καθώς ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση που ήταν δομημένη σε τρεις υποομάδες.   

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 31 ατόμων για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και του Κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. 

Για την αποδόμηση της οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου 2021, συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης, ενώ 6 επιπλέον είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι. 

Ο 27χρονος αρχηγός 

Στην πρώτη υποομάδας Συμμετείχαν 13 από τους κατηγορούμενους, με δομημένη και διαρκή δράση τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την καθοδήγηση 27χρονου αλλοδαπού, με διακριτούς ρόλους και αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, μέσω της διακίνησης μεταναστών από και προς τη Χώρα μας. 

Ο 27χρονος αρχηγός της οργάνωσης, συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών που θα πραγματοποιούνταν μέσω του Ελλαδικού χώρου και ήταν το κομβικό πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες. Ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των χρηματικών ποσών που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να ενοικιάζει οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διακίνηση των μεταναστών.  

B ΄Υποομάδα 

Η β υποομάδα απαριθμούσε οκτώ μέλη που βρίσκονταν υπό την  καθοδήγηση 23χρονου αλλοδαπού, ήδη έγκλειστου Καταστήματος Κράτησης, ο οποίος διαχειριζόταν τα χρήματα της ομάδας και μεριμνούσε για την παραλαβή και παράδοση των ενοικιαζόμενων οχημάτων, στους διακινητές οδηγούς. 

Η ομάδα χρησιμοποιούσε Ταξιδιωτικό Γραφείο στην Αθήνα, με πραγματικό διαχειριστή και μεσάζοντα δύο μέλη της, όπου καταρτίζονταν πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσής covid και διαμοιράζονταν μαζί με τα αντίστοιχα δελτία επιβίβασης, στους υπό μεταφορά μετανάστες. 

Η ομάδα διέθετε πλαστογράφο, ο οποίος κατόπιν παραγγελίας, κατήρτιζε πλαστά έγγραφα τα οποία παρέδιδε στους ενδιαφερόμενους, με την ανάλογη χρηματική αμοιβή. 

Η ομάδα των ναρκωτικών 

Σε αυτή συμμετείχαν 10 από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου των Αθηνών, με αρχηγό 21χρονο αλλοδαπό. Μάλιστα για τη διανομή είχε στρατολογήσει δύο ανήλικου.  Η ομάδα χρησιμοποιούσε ως χώρους διακίνησης, μισθωμένα, διαμερίσματα στο κέντρο των Αθηνών. 

Κατά την επιχείρηση αποδόμησης της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, (16) έρευνες σε οικίες, (1) σε κατάστημα και (1) σε ταξιδιωτικό γραφείο, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

  • -35- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, -32- εκ των οποίων είχαν υπεξαιρεθεί και αποδόθηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες 
  • το χρηματικό ποσό των -57.075- ευρώ 
  • πλήθος από ψηφιακές μήτρες κατάρτισης πλαστών εγγράφων 
  • πλήθος ψηφιακών αποθηκευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων (κλαπέντα ή απολεσθέντα) 
  • -980- γραμμάρια κάνναβης 
  • -80- διαβατήρια και ταυτότητες είτε καταφανώς παραποιημένα, είτε δηλωθέντα ως κλαπέντα – απολεσθέντα 
  • -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας 
  • -39- κινητά τηλέφωνα 

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις