Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

«Βιβλιοδρομίες» για τον πλανήτη που μας χρειάζεται

«Βιβλιοδρομίες» για τον πλανήτη που μας χρειάζεται

Τα πρωτοφανή κύματα καύσωνα, οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, οι έντονες βροχοπτώσεις, η ταχύτατη κλιματική κρίση, η ρύπανση του αέρα και των θαλασσών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλεί άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, πυροδοτούν σειρά προβλημάτων και πληθυσμιακών μετακινήσεων καθώς και ερημοποίηση σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται είναι το θέμα των «Βιβλιοδρομιών 2023», του μεγαλύτερου θεσμού μαθητικής φιλαναγνωσίας σε Ελλάδα, Κύπρο και απόδημο ελληνισμό.

Για 25η συνεχή χρονιά, διοργανώνονται και εφέτος από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη, την Παρασκευή 12 Μαίου 2023, με την έγκριση των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

Αφορά μαθητές και μαθήτριες Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που μέσα από τις αναγνωστικές λογοτεχνικές διαδρομές θα αποκτήσουν γνώση και θα ευαισθητοποιηθούν για το φυσικό μας περιβάλλον, καλλιεργώντας συνάμα την ατομική ευθύνη που έχουμε για το “σπίτι” μας.

«Οι Βιβλιοδρομίες που έχουν καθιερώσει τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα αποτελούν ένα θεσμό που πραγματικά θα άξιζε να βρει μιμητές σε όλη την εκπαίδευση» τονίζει ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. «Ο αδιαμφισβήτητα παιδαγωγικός χαρακτήρας της λογοτεχνίας λειτουργεί μέσα από τις Βιβλιοδρομίες, καλλιεργώντας τόσο το γλωσσικό αισθητήριο όσο και τη γενικότερη κουλτούρα των μικρών μαθητών ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και η ευγενής άμιλλα».

“Σκοπός των Βιβλιοδρομιών” τονίζει ο εμπνευστής του θεσμού κ. Ελευθέριος Γείτονας, γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, “είναι η καλλιέργεια και η ενδυνάμωση της σχέσης των παιδιών και των εφήβων με το βιβλίο, κυρίως το λογοτεχνικό ανάγνωσμα, μέσα από την ανάγνωση ολόκληρων βιβλίων και όχι αποσπασμάτων. Η εδραίωση της συνήθειας ανάγνωσης βιβλίων ωφελεί πολλαπλώς τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς αναπτύσσει τις αναγνωστικές και ορθογραφικές δεξιότητες, καλλιεργεί τη φαντασία και την κριτική σκέψη, υποστηρίζει τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία, ιδίως όταν συνδυάζεται με συζήτηση και ομαδικές δραστηριότητες στο σχολείο.

Ο διαγωνισμός συνίσταται στην ανάγνωση τριών (3) βιβλίων, που ανήκουν σε συγκεκριμένη θεματική ενότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με τον ρυθμό που τα παιδιά επιθυμούν, ατομικά ή σε μικρές ομάδες, με προαιρετική καθοδήγηση από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης και με τη δυνατότητα διασύνδεσης με άλλα γνωστικά αντικείμενα, π.χ. Ιστορία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Εργαστήρια δεξιοτήτων. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή των μαθητών στη διαγωνιστική διαδικασία, που γίνεται μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων με ερωτήσεις κατανόησης, εστίασης σε πληροφορίες, κριτικής και συγκριτικής προσέγγισης. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι κατά τη διαγωνιστική φάση οι μαθητές/τριες μπορούν να έχουν τα βιβλία κοντά τους, ώστε να μην προκαλείται άγχος και ανασφάλεια, αλλά να απολαμβάνουν τη διαδικασία συμμετέχοντας με χαρά. Είναι ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση.

Περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στις «Βιβλιοδρομίες 2023», τηλεφωνήστε στο 2109656200 και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα geitonas.edu.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις