Δευτέρα, 29 Απρ.
17oC Αθήνα

Βοιωτία: Καρέ – καρέ η τραγωδία με τον θάνατο του 17χρονου μέσα από την απολογία του αστυνομικού

Βοιωτία: Καρέ – καρέ η τραγωδία με τον θάνατο του 17χρονου μέσα από την απολογία του αστυνομικού

Απολογητικό υπόμνημα κατέθεσε στον ανακριτή ο αστυνομικός της ΟΠΚΕ που το Σάββατο (11.11.2023) πυροβόλησε θανάσιμα τον 17χρονο στον Αλίαρτο Βοιωτίας.

Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή, ο αστυνομικός που εμπλέκεται στην τραγωδία στη Βοιωτία, κι ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να αναφέρει σε αυτό ότι ο 17χρονος τον απώθησε με βίαιο τρόπο , το όπλο του κι εκπυρσοκρότησε, αλλά και ότι δεν διέκρινε την ηλικία του θανόντος, ο οποίος είχε «στοιχεία επικινδυνότητας».

Ο 41χρονος άντρας της ΕΛ.ΑΣ. αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από ενδεχόμενο δόλο αλλά και την κατηγορία της παράνομης εκτέλεσης πυροβολισμού εξουδετέρωσης. Επισημαίνει ότι ο θάνατος του ανήλικου οφείλεται σε εκπυρσοκρότηση του όπλου του, χωρίς εκείνος να πατήσει την σκανδάλη αλλά από ενέργεια του 17χρονου η οποία μπορεί να προήλθε από τον φόβο και τον πανικό του.

Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο 41χρονος αρχιφύλακας αφού αναφέρεται στην οικογενειακή του κατάσταση αλλά και στην σταδιοδρομία του στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ, κάνει μία αναδρομή στην καταδίωξη που ξεκίνησε στις 23:20 το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Αφού μιλάει για όλα όσα διαδραματίστηκαν μέχρι την στιγμή που ακινητοποιήθηκε το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο άτυχος 17χρονος και επέβαιναν άλλα τρία άτομα, στη συνέχεια δίνει τις δικές του τοποθετήσεις για τις στιγμές που ακολούθησαν.

«Κατέβηκα αυτόματα από το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, αφήνοντας τον συνάδελφό μου να με καλύπτει γιατί δεν γνωρίζαμε αν αυτοί που αντιμετωπίζαμε ήταν μόνο επιβάτες του συγκεκριμένου αυτοκινήτου ή εφόσον ήταν επικίνδυνοι κακοποιοί μας είχαν παγιδεύσει σε συγκεκριμένο σημείο όπου θα τους περίμεναν πιθανοί συνεργοί τους», λέει σύμφωνα με πληροφορίες στο απολογητικό του υπόμνημα ο 41χρονος και συνεχίζοντας προσθέτει.

«Κινήθηκα προς την πλευρά της πόρτας του οδηγού φωνάζοντας δυνατά “αστυνομία”, “σβήσ’ το”, “κατέβα κάτω”, “σταμάτα” χωρίς να έχω ακόμα βγάλει από τη θήκη του το όπλο μου. Όταν ο οδηγός αγνόησε τις σαφείς εντολές μου, αναγκάστηκα επειδή το όχημα ήταν εγκλωβισμένο και ήταν η μοναδική μου ευκαιρία να τον ακινητοποιήσω, καθώς έδειχνε διάθεση να διαφύγει πάλι, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μου, αφού θα μπορούσε ο οδηγός να είναι ένοπλος και να με πυροβολήσει, να κινηθώ από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου χωρίς να κρατάω όπλο αρχικά να χτυπήσω με το χέρι μου το τζάμι της πόρτας του οδηγού απαιτώντας για άλλη μία φορά να σβήσει τη μηχανή να ανοίξει την πόρτα και να εξέλθει του αυτοκινήτου».

Στην συνέχεια, ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι έβγαλε το όπλο του επειδή δεν έβλεπε πόσα άτομα επέβαιναν στο όχημα αλλά και γιατί ο οδηγός εξακολουθούσε να μην ακούει τις εντολές του. «Όταν και για δεύτερη φορά ο οδηγός του ύποπτου οχήματος αδιαφόρησε για τις εντολές μου και επειδή δεν μπορούσα να δω πόσα άτομα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, αφού παρά τα φώτα τα τζάμια ήταν κατάμαυρα και δεν έβλεπα τίποτα, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη με το δεξί μου χέρι, το οποίο δεν έχει ασφάλεια, το όπλισα και συνέχισα να φωνάζω στον οδηγό να βγει έξω και να σβήσει τη μηχανή».

Στη συνέχεια, ο άντρας της ΟΠΚΕ περιγράφει στο απολογητικό του υπόμνημα ότι περίμενε αρκετά δευτερόλεπτα να κατέβει ο οδηγός από το όχημα και όταν δεν έγινε κάτι τέτοιο ακολούθησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, το εξής σκηνικό.

«Με το αριστερό μου χέρι άνοιξα την πόρτα του οδηγού και για πρώτη φορά είδα, όσο μπορούσα να δω μέσα στο σκοτάδι, ότι στη θέση του οδηγού ήταν ένας άντρας που εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να υπολογίσω την ηλικία του, ούτε τη σωματική του διάπλαση αλλά ο οποίος είχε στοιχεία επικινδυνότητας» αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες στο απολογητικό του υπόμνημα ο αστυνομικός και στην συνέχεια τονίζει:

«Αυτό αποδεικνύεται από την έρευνα στο αυτοκίνητο όπου στην ανοιχτή θήκη της πόρτας του οδηγού βρέθηκε ένα επικίνδυνο όπλο με μεγάλη λάμα. Στην θήκη της πόρτας του συνοδηγού βρέθηκε ένα μεγάλο κατσαβίδι. Αφού λοιπόν άνοιξα την πόρτα του οδηγού και έχοντας λάβει προφυλάξεις ούτως ώστε το σώμα μου να βρίσκεται εκτός του ανοίγματος της πόρτας του οδηγού και συγκεκριμένα στο σημείο που χωρίζονται οι πίσω από την μπροστινή πόρτα και κρατώντας το δεξί μου χέρι το υπηρεσιακό μου όπλο επανειλημμένα φώναζα “αστυνομία”, “κατέβα κάτω”».

Στην συνέχεια, ο αστυνομικός του στο απολογητικό του υπόμνημα αναφέρει πώς ήρθε σε επαφή με τον ανήλικο. «Με το αριστερό μου χέρι άρπαξα τον αείμνηστο από τον δεξιό ώμο, σκύβοντας μέσα στο αυτοκίνητο αφού αντιστεκόταν και αρνιόταν να εξέλθει του αυτοκινήτου. Σε αυτό το σημείο ο αείμνηστος είχε πλέον με το πάνω μέρος του σώματός του στραφεί σε μία θέση κλίσης αριστερά εμπρός-σκύψιμο και ενώ το δεξί μου χέρι, που κρατούσε το όπλο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50-60 εκατοστών από το σώμα του», φέρεται να λέει στο απολογητικό του υπόμνημα ο αστυνομικός και συνεχίζοντας προσθέτει:

«Συγχρόνως συνέχιζα να τον τραβώ από το ώμο για να τον βγάλω έξω, σε εκείνο το χρονικό σημείο που το σώμα του κινούμενο πλησίασε το δεξί μου χέρι, εκείνος πιθανότατα από φόβο, λόγω του ότι το όπλο ήταν πολύ κοντά του, έκανε τη μοιραία κίνηση με το εξωτερικό μέρος της παλάμης του, και φέρνοντας το χέρι του μπροστά στην κάννη, απώθησε με βίαιο τρόπο το όπλο μου, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει, γιατί αυτή η βίαιη κίνηση του προκάλεσε την ενεργοποίηση της σκανδάλης, χωρίς εγώ ποτέ να την πατήσω».

Καταλήγοντας, ο αστυνομικός κάνει λόγο για μία τραγική συγκυρία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα είχε αποφευχθεί εάν η κάννη μετά το περιστατικό που περιγράφει είχε μετατοπιστεί για ένα εκατοστό πιο κει. «Με το που άκουσα τον πυροβολισμό γύρισα ενστικτωδώς για να δω από πού προήλθε και γυρνώντας ξανά είδα τον οδηγό αιμόφυρτο οπότε εγώ ευρισκόμενος σε κατάσταση σοκ και κλαίγοντας φώναζα “φίλε…”, “τι λες;”, “τι λες…;”, “σε παρακαλώ”, “όχι Θεέ μου”».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις