Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Η “Βόρεια Μακεδονία” μπορεί να μείνει στα χαρτιά – Οι υπογραφές έπεσαν η συμφωνία δεν περνάει

Βόρεια Μακεδονία συμφωνία

– Δεν βγαίνουν τα… κουκιά για τον Ζάεφ στα Σκόπια
– Το μπλόκο στα Σκόπια με τις ψηφοφορίες και το δημοψήφισμα
– Οι πρόωρες εκλογές και πως τινάζουν τη συμφωνία στον αέρα
– Πως η “Βόρεια Μακεδονία” μπορεί να μείνει στα χαρτιά

Υπάρχουν εξελίξεις και στα Σκόπια, αλλά και στην Αθήνα οι οποίες μπορεί να αφήσουν τη συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία” στα χαρτιά. Οι υπογραφές έπεσαν, ωστόσο δεν αρκούν με βάση τον “οδικό χάρτη” που έχει καθοριστεί από τις δύο πλευρές. Ειδικά στην περίπτωση των Σκοπίων υπάρχουν πολλοί… κάβοι τους οποίους πρέπει να περάσει η κυβέρνηση για να περάσει και η συμφωνία.

Το εύκολο κομμάτι για τον Ζάεφ είναι οι επόμενες δυο ημέρες. Σήμερα η συμφωνία αναμένεται να πάρει σε πανηγυρικό κλίμα το “ok” από το υπουργικό συμβούλιο. Αύριο θα περάσει από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και την Τετάρτη θα πάει στη Βουλή των Σκοπίων για κύρωση.
Στην ψηφοφορία αυτή απαιτούνται 61 ψήφοι, τις οποίες η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει και έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση των Σκοπίων αρχίζουν αμέσως μετά. Ο Πρόεδρος της χώρας, Γιόργκι Ιβανόφ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται τη συμφωνία και πως δεν θα την υπογράψει. Κάπως έτσι όπως έχει κάνει και με άλλα ζητήματα αναμένεται να την αναπέμψει στη Βουλή προκαλώντας την πρώτη καθυστέρηση. Και πάλι ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να είναι το ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς η απλή πλειοψηφία δεν είναι θέμα για την κυβέρνηση Ζάεφ.

Δημιουργείται ωστόσο πρόβλημα με τις διεθνείς εξελίξεις καθώς η συμφωνία θα αποτελέσει το διαβατήριο για τις διαπραγματεύσεις με ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Η ουσία για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ξεκινάει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την οποία προβλέπεται και δημοψήφισμα στα Σκόπια, αλλά κυρίως η συνταγματική αναθεώρηση.

Πρόωρες εκλογές στα Σκόπια;

Το δημοψήφισμα αναμένεται να γίνει στα Σκόπια ως τις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Σε αυτό η κυβέρνηση θα πάει με το “χαρτί” της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ το πράσινο φως των οποίων θα έχει ανοίξει με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας ως τα μέσα Ιουλίου.
Εκεί, αν και μεγάλη μερίδα του λαού αντιδρά, η κυβέρνηση Ζάεφ προσδοκά πως θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα όμως δεν αρκεί. Ίσως ο Ζάεφ επιλέξει να πάει και σε πρόωρες εκλογές με στόχο να πάρει ο συνασπισμός του (εκμεταλλευόμενος την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) μια αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.
Και πάλι ωστόσο οι συσχετισμοί δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά.
Ο Ζάεφ ωστόσο θέλει να αυξήσει τις έδρες του στη Βουλή μαζί με την κρίση του λαού στο δημοψήφισμα ώστε να πιέσει την αντιπολίτευση να πει το “ναι” στο επόμενο βήμα που είναι και το πιο κρίσιμο στη συμφωνία.
Αυτό δεν είναι άλλο από την αναθεώρηση του συντάγματος της πΓΔΜ για την απάλειψη των αλυτρωτικών σημείων που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.
Εδώ, περί τα τέλη του έτους θα υπάρξει και η μεγαλύτερη εμπλοκή. Αυτό καθώς η αντιπολίτευση ακόμη και με μειωμένες έδρες στη Βουλή και παρά το πιθανό “ναι” στο δημοψήφισμα, δεν αναμένεται να συναινέσει στην συνταγματική αλλαγή.
Για τη συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία την οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Ζάεφ δεν φαίνεται ότι εξασφαλίζει.
Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία δεν ολοκληρώνεται καθώς ο βασικός όρος της ελληνικής πλευράς δεν θα εκπληρωθεί και έτσι η συμφωνία παγώνει.

Το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές και στην Ελλάδα

Εκτός από τα προβλήματα στα Σκόπια υπάρχουν και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για τη συμφωνία και στην Αθήνα. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για πρόωρες εκλογές και στην Ελλάδα. Εάν αυτό συμβεί και η κυβέρνηση αλλάξει χέρια με δεδομένη την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα αναμένεται “πάγωμα”. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις που θα έχουν στο μεταξύ δρομολογηθεί σε ό,τι αφορά στην ένταξη τον βορείων γειτόνων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Πολλά τα “εάν”

Είναι πολλοί εκείνοι που βάζουν πολλά “εάν” στη συμφωνία για “Βόρεια Μακεδονία”. Παρά το πανηγυρικό κλίμα χθες η συμφωνία θα περάσει εάν η κυβέρνηση των Σκοπίων καταφέρει να κάνει τη συνταγματική αλλαγή και εάν ως τότε η κυβέρνηση στην Ελλάδα παραμείνει η ίδια για να πει το οριστικό “ναι” και η ελληνική Βουλή.
Υπάρχουν πολλοί ωστόσο που θέτουν και άλλα δυο “εάν”. Τι θα γίνει δηλαδή στο μεσοδιάστημα, εάν τα Σκόπια θα έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και εάν η χθεσινή υπογραφή τους αρκεί για να ξεκινήσουν και την ένταξή τους στην Ε.Ε. όπου δεν απαιτείται και απόλυτη συμφωνία όπως στην περίπτωση της Ατλαντικής Συμμαχίας…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις