Ελλάδα

Βορειοανατολικά κινείται το Oruc Reis – Οι κινήσεις της Αθήνας και το μήνυμα Ερντογάν… στα ελληνικά

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το Oruc Reis. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του.

Βορειοανατολικά κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis“, που πλέει με σταθερή ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων και βρίσκεται περίπου 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν. 

Το Oruc Reis dεν πέρασε το νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού, που θα σήμαινε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, και παρόλο που έχει απλωμένα τα καλώδια δεν διεξάγει έρευνες.

Η κατάσταση αξιολογήθηκε στο Συμβούλιο Άμυνας που συνεδρίασε επί τρίωρο στο Πεντάγωνο, υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Click4more: Ενημέρωσε Αναστασιάδη ο Μητσοτάκης για τα… παιχνίδια του Οruc Reis

Όπως ανανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: “Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός”.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Η Αθήνα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με την απάντηση, ωστόσο, από τη γερμανική προεδρία να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική. Το σκεπτικό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι πως ούτως ή άλλως υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου, ενώ έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Τουρκία θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα περιμένει την κίνηση της γερμανικής προεδρίας και συγκεκριμένα το τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το οποίο, πριν από σχεδόν 20 μέρες, στάθηκε καθοριστικό για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η στάση της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα. Η στάση της, δηλαδή, κάθε άλλο παρά παθητική είναι – όπως υπαινίχθηκε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας – και η αναμονή ενδείκνυται περισσότερο από μια πιθανή εμπλοκή στο «λάθος» που επιδιώκουν οι Τούρκοι ή ακόμη και σ’ ένα θερμό, στρατιωτικό επεισόδιο.

Μήνυμα Ερντογάν στα ελληνικά… μέσω Anadolu

Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας “Anadolu”, προχώρησε σε μία αιφνιδιαστική κίνηση καθώς, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ανήρτησε αποσπάσματα δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνικά.

Στην ανάρτηση συμπεριλαμβάνεται βίντεο που έχει υποτιτλιστεί στα ελληνικά, με αποσπάσματα των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, γράφοντας: “Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στο νοσοκομείο με εγκαύματα 23χρονος μετά από εργατικό ατύχημα στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ αρχικά αφαίρεσαν τα ρούχα του 23χρονου, προκειμένου να απομακρυνθεί το καυστικό υγρό από το σώμα του μέσω πλύσεων και στη συνέχεια, εφάρμοσαν διαδικασίες αναζωογόνησης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιδράσεις με τη σύλληψη 2 ψυχιάτρων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής – Κατηγορούνται για την άρνηση νοσηλείας ασθενούς
Οι 2 εφημερεύοντες ψυχίατροι αρχικά διαπίστωσαν την ανάγκη για παραμονή του ασθενούς, αλλά αρνήθηκαν την άμεση εισαγωγή του επικαλούμενοι έλλειψη διαθέσιμων κλινών
Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής 4
Φωτιά σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα: 6 καμένα σπίτια, πολλά με σοβαρές ζημιές – Αρχίζουν οι αυτοψίες
Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και γι’ αυτό τον λόγο δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Αγία Κυριακή, Έτος Στέκο, Ήμερος Πεύκος και Βουνόπολη
Καμένο σπιτι στη Ραφήνα
Απειλούσαν την 14χρονη που βιάστηκε ομαδικά στο Κερατσίνι πως αν μιλήσει θα της κάνουν κακό – Συνελήφθη και ο 4ος κατηγορούμενος
Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε τα όσα φρικτά έζησε η ανήλικη - Οι δράστες φέρεται πως είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών το μοιραίο βράδυ - Συνελήφθη και η μητέρα του ενός για παραμέληση ανηλίκου
Ένας από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση βιασμού
Ανανεώθηκε πριν 59 λεπτά
5