Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βορίδης: Στο 100% οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού»

Βορίδης: Στο 100% οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού»

Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες του «Ιανού» θα φτάσουν στο 100%, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί «γενναία» προκαταβολή, ενώ υπολογίζει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτιμάται στα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποζημίωση του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη. Ο υπουργός τόνισε μάλιστα, ότι εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής και προκειμένου να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει στον όγκο εργασίας που απαιτείται, πέραν του μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού που εργάζεται αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός έχει στελεχωθεί με ακόμα 70 γεωτεχνικούς, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα και τη στελέχωσή του στη Θεσσαλία (όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ζημιές) με 50 εποχικούς γεωτεχνικούς.

Σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Πάνα, σχετικά με την ενίσχυση της επιτραπέζιας ελιάς, ο Μ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι έχει κατατεθεί ήδη σχετικό αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένει να ολοκληρωθεί και ο σχετικός έλεγχος πριν ανακοινώσει το ακριβές ποσό και εν συνεχεία αποστείλει το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι με το πέρας αυτής της δύσκολης και περίεργης χρονιάς, το προϊόν θα ανακτήσει την εξαιρετική του δυναμική. Μάλιστα, με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Πάνα, ο κ. Βορίδης εξήρε ιδιαιτέρως τη σημασία του αιτήματος που έχει υποβάλει το υπουργείο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του ελαιολάδου και της ελιάς διπλής κατεύθυνσης, με το ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας ότι εφόσον εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά που οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας λαμβάνουν ενίσχυση.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις