Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βουλή: Αντάλλαξαν πυρά για την εγκληματικότητα! Στο στόχαστρο ο νόμος Παρασκευόπουλου!

Βουλή: Αντάλλαξαν πυρά για την εγκληματικότητα! Στο στόχαστρο ο νόμος Παρασκευόπουλου!
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης – ΝΔ στη Βουλή εξελίσσεται η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης η οποία παρατείνει για έναν ακόμα χρόνο την ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου εμφανίσθηκε στη Βουλή ένθερμος υποστηρικτής του νόμου Παρασκευόπουλου και καταλόγισε στη ΝΔ ότι θέλει να καταργήσει τις ευεργετικές διατάξεις αποφυλάκισης.

Ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραγκούνης απάντησε ότι η ΝΔ θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφάλειας, τύπου Γ, και θα καταργήσει το νόμο Παρασκευόπουλου λέγοντας ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τις ευεργετικές διατάξεις για λόγους αποσυμφόρησης αλλά λέμε όχι στις προνομιακές διατάξεις…

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, στην συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες, υποστήριξε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου είναι ένας επιτυχημένος νόμος και επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για την κατασυκοφάντηση του με στόχο να δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας.

Βουλή: Σκληρή κόντρα για την εγκληματικότητα

Ο κ. Καλογήρου υποστήριξε ότι με βάση τα ποσοτικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση της βαριάς εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια, πράγμα που όπως υπογράμμισε, δείχνει ότι η αλήθεια είναι ότι ο νόμος Παρασκευόπουλος δεν έχει αυξήσει την εγκληματικότητα. Αντίθετα είπε ότι η συμφόρηση των φυλακών, με τις άθλιες συνθήκες κράτησης, δεν βοηθούν στο να επιτευχθεί ο σωφρονισμός αλλά λειτουργεί αντίθετα.

Κατηγόρησε ευθέως τη ΝΔ ότι καλλιεργεί στο όνομα του νόμου Παρασκευόπουλου την ανασφάλεια των πολιτών και ότι όταν λέει ότι θέλει να καταργήσει το νόμο αυτό, θα πρέπει η κοινωνία να γνωρίζει ότι δεν θέλει να υπάρχουν οι ευεργετικές διατάξεις για τον τρόπο μεταχείρισης των ανηλίκων, γυναικών που είναι έγκυες, για τους ανάπηρους ή τους ηλικιωμένους και ότι θέλει να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς με φυλακές τύπου Γ αλλά και άθλιες συνθήκες που επέφεραν βαριές καταδίκες στην χώρα μας.

Έξαρση της εγκληματικότητας στις γειτονιές

Στον αντίποδα, ο εισηγητής και τομεάρχης της ΝΔ Κώστας καραγκούνης είπε στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι εμφανίσθηκε στην Βουλή τόσο ένθερμος υποστηρικτής του νόμου Παρασκευόπουλου όσο δεν είναι ακόμα και ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος.

Δήλωσε ότι η ΝΔ είναι ξεκάθαρη ότι θα επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ για τους σκληρούς εγκληματίες και όχι από ιδεοληψία αλλά επειδή αυτές υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι απαίτηση αποφάσεων τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και διεθνών αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοτικά στοιχεία του εγκλήματος, ο κ. Καραγκούνης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλάβει ότι το έγκλημα έχει αλλάξει ποιοτικά και λέει ότι έχουμε μείωση της εγκληματικότητας όταν σε ολόκληρες γειτονιές οι κάτοικοί τους δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Ενώ για το νόμο Παρασκευόπουλου, δήλωσε ότι η ΝΔ θα τον καταργήσει και εξήγησε εμείς δεν λέμε όχι σε ευεργετικές διατάξεις για τμήματα πληθυσμού κρατουμένων, εμείς λέμε όχι σε προνομιακές διατάξεις.Νίκος Παρασκευόπουλος

Νόμος Παρασκευόπουλου έως το 2020

Σύμφωνα πάντως με την τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπεται ένα έτος παράτασης του νόμου Παρασκευόπουλου όπως αυτός τροποποιήθηκε και αυστηροποιήθηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Η τροπολογία αυτή, επίσης, προβλέπει, ότι εάν ένας κρατούμενος έχει αποφυλακιστεί πρόωρα βάσει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, και συλληφθεί και πάλι και καταδικαστεί για οποιοδήποτε αδίκημα έχει ποινή φυλάκισης πάνω από 2 έτη, επιστρέφοντας στην φυλακή θα εκτίσει και το μέρος της φυλάκισής του που του είχε χαριστεί.

Ακόμα με άλλο άρθρο της τροπολογίας, προβλέπεται ότι εάν κάποιος πετύχει για λόγους υγείας πρόωρη αποφυλάκιση με πλαστά ή ψεύτικα έγγραφα, τότε μέσω του δικαστικού συμβουλίου θα υπάρχει τρόπος ανάκλησης του βουλεύματος αποφυλάκισής του, χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός.

Αιχμές Καλογήρου για Φλώρο – Tweet Θεοδωράκη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μάλιστα ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει αναδρομικός έλεγχος όλων των εγγράφων βάσει των οποίων έχουν γίνει αποφυλακίσεις για λόγος υγείας και όπου διαπιστωθεί ότι αυτές στηρίχθηκαν σε πλαστά ή ψευδή έγγραφα, οι αποφυλακίσεις αυτές θα ανακληθούν και θα επιστρέψουν στις φυλακές, όπως έγινε με τον καταδικασμένο Φλώρο.

Σε ανάρτηση με την οποία επικρίνει την παράταση του Νόμου Παρασκευόπουλου προέβη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο Twitter:

Αυτό σημαίνει κράτος εφησυχασμένων γραφειοκρατών. Όλοι – ακόμη και οι εμπνευστές του – παραδέχονται ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου απέτυχε, και σήμερα αποφάσισαν ξανά την παράτασή του! Με το πάσο σας παιδιά. Οι γειτονιές υποφέρουν, δεν είναι δα και σημαντικό.

Δείτε την ανάρτηση

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις