Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την νέα γενιά

Βουλή
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Με τον υφυπουργό Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου να τονίζει ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την νέα γενιά, επιχειρείται η πλήρης αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής του Συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης, και την αντιπολίτευση να τάσσεται κατά, το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

“Η παρούσα μεταρρύθμιση εδράζεται στην επίγνωση ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, προϋποθέτει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και εξυπηρετεί την διαγενεακή αλληλεγγύη”, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου. Ο ίδιος, αναλύοντας τα άρθρα του νομοσχέδιου, συμπερασματικά επισήμανε ότι με αυτό το σχέδιο νόμου
* διασφαλίζεται – μαζί με την κύρια σύνταξη – το βιοτικό επίπεδο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, το οποίο δεν απέχει ουσιωδώς από αυτό που είχαν κατά τον εργασιακό τους βίο και
* ενισχύεται η βιωσιμότητα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος, στοχεύει στο να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς σημαντικό μέρος των πόρων της νέας κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης θα επενδυθεί στην εγχώρια οικονομία.

Σημειώνεται ότι με την προτεινόμενη “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά” προωθείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, καθώς και η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο καταψήφισε η εισηγήτρια Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μίλησε για “κοινοβουλευτική απομόνωση” της κυβέρνησης και ανέφερε ότι όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα αποφύγει, ούτε την πραγματική ενημέρωση του κόσμου για τις συνέπειες αυτού του σχεδίου νόμου, ούτε την κοινωνική αντίδραση και κινητοποίηση το φθινόπωρο, γύρω από αυτό το νομοσχέδιο, όταν θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του, ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει τη χώρα μεσοπρόθεσμα σε νέο κύκλο λιτότητας και περικοπών των μισθών, των συντάξεων και γενικότερα των κοινωνικών δαπανών.

Click4more: Βασίλης Κοντοζαμάνης: Διατάξεις για τη διευκόλυνση των κατ΄ οίκον εμβολιασμών

Καταψηφίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι όλοι οι ασφαλιστικοί νόμοι έχουν την ίδια στρατηγική: Καθιστούν την ασφάλιση ατομική υπόθεση και τις εισφορές χρηματοδοτικό εργαλείο του κεφαλαίου, τσακίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα δίνουν συντάξεις πείνας και ελάχιστες παροχές.

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κατήργησε, όπως υποσχόταν, τον αντισυνταγματικό νόμο Κατρούγκαλου, παρά τροποποίησε αυτόν σε κάποια σημεία, ενώ δεν άλλαξε τα όρια ηλικίας ούτε συντάξιμα έτη. Επιπλέον, δεν προέβλεψε μεταβατική περίοδο εφαρμογής, ενώ δεν επανέφερε το ΕΚΑΣ” είπε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση.

Το νομοσχέδιο αποτελεί δώρο για τις ιδιωτικές εταιρείες, καθώς θεσπίζει ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων, με τρόπο ώστε να εισάγεται ο τυχοδιωκτισμός και η αβεβαιότητα του τζόγου στις συντάξεις των εργαζομένων, είπε η Μαρία Απατζίδη, από το ΜεΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις