Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

«Βροχή» προστίμων και συλλήψεων το τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς – Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

«Βροχή» προστίμων και συλλήψεων το τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς – Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες έκαναν το διάστημα 31 Δεκεμβρίου με 3 Ιανουαρίου  συνολικά 295.237 ελέγχους και κατέγραψαν 5.414 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.737.900 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 15 επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (268.597).

Κυριότερες παραβάσεις ήταν η μη χρήση μάσκας, η μη νόμιμη μετακίνηση, η μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου, οι ιδιωτικές συναθροίσεις σε σπίτια.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 63 συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμα 5.000€ και δεκαπέντε 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε καφετέρια στο Νοτίο Αιγαίο και σε μαγαζί με ρούχα στην Πελοπόννησο.

Πρόστιμο 2.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκαν σε καφενείο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενώ 2.000€ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών επιβλήθηκε σε τσιπουράδικο-ψησταριά, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Συνελήφθησαν μεταξύ άλλων: Ο υπεύθυνος καφετέριας στη Δυτική Ελλάδα, 5 καλεσμένοι σε σπίτι που έπαιζαν τυχερά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη, 2 άνθρωποι σε οίκο ανοχής της Αττικής, ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στην Κρήτη και ο υπεύθυνος ουζερί της Αττικής. 

Επίσης, συνελήφθη ο διοργανωτής συγκέντρωσης και πλήρωσε 3.000 ευρώ ο καθένας από τους 9 καλεσμένους του στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο, σύλληψη και πρόστιμα 3.000 ευρώ, επιβλήθηκαν και σε αντίστοιχες συναθροίση στην Αττική, με 6 και 12 καλεσμένους αντίστοιχα.

Αντίστοιχη περίπτωση καταγράφηκε και στην Κρήτη αλλά και πολλές άλλες σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω θυμίζουμε, ότι αναφέρονται ενδεικτικά…

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000€ για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης, σε χώρο εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου που δε λειτουργούσε λόγω αργίας, στην οποία συμμετείχαν 10 άτομα στα οποία επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο από 300€ έκαστος για παράβαση περιορισμού της κυκλοφορίας.

Στη Στερεά Ελλάδα, μία επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος, έσπασε τον κατ’ οίκον περιορισμό και συνελήφθη ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000€.

Από το Λιμενικό, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 10.950€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Επιβλήθηκαν από την Ε.Α.Δ. πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιβλήθηκε από την Ε.Α.Δ πρόστιμο 1.000€ σε κομμωτήριο λόγω μη τήρησης καταλόγου ραντεβού, στην Περιφέρεια Αττικής

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 6.426 κλήσεις, που αφορούσαν σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις