Χατζηδάκης: Χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις η καταβολή της εθνικής σύνταξης

Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης που ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί»,

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ακόμη πως είναι ψευδές ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν μετά τις εκλογές, καθώς τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Συνολικά μαζί με τις επικουρικές, τις συντάξεις χηρείας και λοιπές εκκρεμότητες εκκρεμούσαν 1.059.000 συντάξεις.

«Αυτό είναι το ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ακόμη ότι οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις δεν εκδόθηκαν το 2017, όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το 2020.

«Δεν υπερηφανεύομαι για την κατάσταση του ΕΦΚΑ. Είναι η συνέχεια του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και όλων των άλλων προβληματικών ταμείων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν τους πολίτες. Εγώ δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα και προσπαθώ να το αντιμετωπίσω. Εσείς λέτε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ήταν όλα καλά. Γι αυτό είστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο υπουργός.

«Είστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ»

Τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς και της πολιτικής για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και την αναβάθμιση της κατάρτισης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης έδωσε συνολική απάντηση στις αιτιάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους καταλόγισε έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. «Είστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνετε εκεί, όπως θα παραμείνετε και στα έδρανα της Αντιπολίτευσης γιατί είστε θύματα της αλαζονείας και της περιχαράκωσης στον εαυτό σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε δε ότι μόνο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν δαπανηθεί ως τώρα 3,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με την εφαρμογή μέτρων από τα οποία επωφελούνται 1.700.000 πολίτες. Ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η μοναδική συγκεκριμένη πρόταση που έγινε προέβλεπε να δοθούν όλα τα χρήματα τον Μάιο και Ιούνιο του 2020. Κάτι που, αν είχε συμβεί θα ήμασταν άοπλοι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Όλα τα άλλα έχουν την αξιοπιστία των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015, τις οποίες εγκατέλειψε σε μια νύχτα», ανέφερε ο υπουργός.

Τι είπε για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει διατάξεις για την τηλεργασία, την επέκταση της γονικής άδειας στους πατέρες, ρυθμίσεις στο πλαίσιο της κοινής λογικής για το συνδικαλισμό και ρυθμίσεις προσαρμογής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο κορμός της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει σήμερα θεσπίστηκε το 1982, όταν δεν υπήρχε τηλεργασία, ούτε διαδίκτυο. Αν δεν σας αρέσει η Ευρώπη, να μας υποδείξετε μια περιοχή του πλανήτη που σας αρέσει», τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας, το Υπουργείο θα προχωρήσει το συντομότερο στην ενσωμάτωση της σχετικής σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Για ανεργία και ασφαλιστικό

Η Ελλάδα έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. ως προς την εξέλιξη της ανεργίας κατά την περίοδο της πανδημίας. «Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ως προς το επίδομα ανεργίας, μελετούμε προτάσεις και εξετάζουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό για τους ανέργους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Για το ασφαλιστικό τόνισε πως ο νόμος Βρούτση διόρθωσε τα ημαρτημένα του νόμου Κατρούγκαλου που κηρύχθηκε σε τέσσερα σημεία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Είναι ένας νόμος θετικός και θα εφαρμοστεί πλήρως. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία και η κοινωνία εξελίσσονται. Όταν δομήθηκε το ασφαλιστικό η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν 4 προς 1, σήμερα είναι 1 προς 1. Δεν θα φέρουμε ρύθμιση που θα είναι δική μας πατέντα αλλά κοιτάζουμε αυτά που ισχύουν σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Από το Μάρτιο ως το Δεκέμβριο του 2020 έγιναν 54.911 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.634 αφορούσαν τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία (χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τήρηση αποστάσεων, κ.ά.) Η ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα, για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας, θα διευκολύνει τους ελέγχους από το Σώμα, το οποίο θα ενισχυθεί με 121 επιπλέον ελεγκτές.

Για τους Πολίτες με αναπηρία

«Υλοποιούμε εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως ο προσωπικός βοηθός και η κάρτα αναπηρίας, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν 1700 προσλήψεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί πολίτες με αναπηρία». Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ακόμη ότι με δική του πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτή θεσπίστηκε η υποχρεωτική λήψη μέτρων προσβασιμότητας προκειμένου τα έργα να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Για την κατάρτιση ξεκαθάρισε πως «τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Θα πάρουμε πρωτοβουλία με νομοσχέδιο ώστε να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μας ενδιαφέρει η σύνδεση της αμοιβής εκείνων που παρέχουν κατάρτιση με τα αποτελέσματα, δεν θέλουμε να πετάμε λεφτά από το παράθυρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Δημήτρης Λιγνάδης: Στην φυλακή ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης

Δημήτρης Λιγνάδης: Στην φυλακή ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης

Προφυλακιστέος κρίθηκε τα ξημερώματα μετά την απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης. «Αν δεν ήταν ο Λιγνάδης με αυτή την δικογραφία θα είχε αφεθεί με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας.
Mega: Ο Πέτρος Φιλιππίδης απαντά με εξώδικο στην καταγγελία για ξυλοδαρμό

Mega: Ο Πέτρος Φιλιππίδης απαντά με εξώδικο στην καταγγελία για ξυλοδαρμό

«Ψευδείς και συκοφαντικούς» χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του δικηγόρου κ. Γεραρή ο Πέτρος Φιλιππίδης στο εξώδικο που απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ... Διαβάστε περισσότερα
Απόφοιτοι Αρσακείου Ψυχικού: Ξέρουμε για σεξουαλική βία κατά μαθητών του σχολείου

Απόφοιτοι Αρσακείου Ψυχικού: Ξέρουμε για σεξουαλική βία κατά μαθητών του σχολείου

Σε μια κίνηση που θα συζητηθεί προχώρησαν οι απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού, αναφορικά με τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας που εμπλέκουν τον γνωστό ηθοποιό, ο οποίος ... Διαβάστε περισσότερα
Χαρδαλιάς: Τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο ομόλογό του – Στο επίκεντρο η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας

Χαρδαλιάς: Τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο ομόλογό του – Στο επίκεντρο η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ... Διαβάστε περισσότερα
Αποκαλυπτικός ο Μπιμπίλας: «Έχουμε νέες καταγγελίες – Καταθέτουμε και άλλο φάκελο στον εισαγγελέα»

Αποκαλυπτικός ο Μπιμπίλας: «Έχουμε νέες καταγγελίες – Καταθέτουμε και άλλο φάκελο στον εισαγγελέα»

Βροχή φτάνουν οι καταγγελίες στο  Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με τον πρόεδρο Σπύρο Μπιμπίλα να κάνει αποκαλύψεις. Ο ηθοποιός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης επιπρόσθετου φακέλου ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Λιγνάδης: «Άγνοια» δηλώνουν δυο μάρτυρες υπεράσπισης του ηθοποιού και σκηνοθέτη

Δημήτρης Λιγνάδης: «Άγνοια» δηλώνουν δυο μάρτυρες υπεράσπισης του ηθοποιού και σκηνοθέτη

Δύο εκ των προταθέντων μαρτύρων υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη με ανακοίνωση δια του δικηγόρου τους ΜΜΕ τονίζουν ότι ουδέποτε έχουν ερωτηθεί ή ζητήθηκε η σύμφωνη ... Διαβάστε περισσότερα