Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Χρήστος Παππάς: Βήμα βήμα πως έφτασαν στη σύλληψη – «Θα παραδινόμουν μέσα στον Ιούλιο»

Χρήστος Παππάς: Βήμα βήμα πως έφτασαν στη σύλληψη – «Θα παραδινόμουν μέσα στον Ιούλιο»

Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται πως ο «απόλυτος συνωμότης», ως ένας άνθρωπος με «τεράστιο εγώ», που ευχαριστιόταν να ακούει πως είχε ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση για τα… μάτια του μόνο. Έτσι περιγράφουν τον Χρήστο Παππά οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν χθες (01.07.2021) στου Ζωγράφου, δίνοντας τέλος στην απόδραση του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Επί εννέα μήνες, από την ημέρα που καταδικάστηκε αμετάκλητα ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο Χρήστος Παππάς φαίνεται πως είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι της 52χρονης Ελληνοουκρανής ομοϊδεάτισσάς του. Στο σπίτι στην οδό 28ης Οκτωβρίου στου Ζωγράφου, που τα παντζούρια του ήταν πάντα κλειστά και κανείς δεν μπήκε ποτέ για επίσκεψη.

Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ως «απόλυτος συνωμότης» ο Χρήστος Παππάς: γιατί επί εννέα μήνες δεν είδε κανέναν, ούτε καν τον γιο του. Έμεινε κλεισμένος μέσα στο σπίτι της 52χρονης, έως τη στιγμή που λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της 1ης Ιουλίου, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής μπήκαν μέσα και τον έπιασαν την ώρα που έτρωγε το βραδινό του. Τώρα, υποστηρίζει ότι επρόκειτο να παραδοθεί μέσα στον Ιούλιο.

Δια της αφαίρεσης έφτασαν στου Ζωγράφου

Από τα 300 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό που εξέτασαν οι αστυνομικοί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Χρήστος Παππάς έπιασε τους πάντες στον ύπνο και… εξαφανίστηκε, οι αστυνομικοί τους απέκλεισαν όλους μέχρι που έφτασαν στην 52χρονη Ελληνοουκρανή.

Άρχισαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από την πρώτη στιγμή να εξετάζουν πρόσωπα που θα μπορούσαν να δώσουν στον Νο2 της Χρυσής Αυγής καταφύγιο. Φαίνεται όμως ότι ήταν η 52χρονη εκείνη στην οποία στράφηκε από την πρώτη στιγμή. Κι ας υποστηρίζει τώρα ότι ήταν… περαστικός.

Click4more Χρήστος Παππάς: Τον παρακολουθούσαν στενά για μέρες – Δυο αστυνομικοί σε κάθε γωνία

Αφού λοιπόν εξετάστηκαν και αποκλείστηκαν ο γιος του, ο πεθερός του κι άλλοι συγγενείς, τις τελευταίες μέρες οι έρευνες έφτασαν και την 52χρονη γυναίκα από την Ουκρανία, που είχε εμπλακεί με τη Χρυσή Αυγή και είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα το 2017. Ήταν ένα πρόσωπο που συγκέντρωνε όλα τα «στοιχεία» για να είναι η κατάλληλη να υποθάλψει τον φυγόδικο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής: είχε δικό της σπίτι και έμενε μόνη χωρίς παιδιά.

Στους μήνες που έμεινε στο διαμέρισμα του Ζωγράφου, ο Χρήστος Παππάς δεν δέχτηκε καμία επίσκεψη. Ούτε από κάποιον πολύ δικό του. Φαίνεται όμως πως είχε επαφή μαζί τους, πως γνώριζαν πως είναι καλά και κρυβόταν κάπου όπου δεν κινδύνευε. Αυτή η «χαλαρότητα» των οικείων του και το γεγονός πως δεν εμφανίζονταν αγχωμένοι για την τύχη του, ήταν που έβαλε σε υποψίες τους αστυνομικούς πως ο Χρήστος Παππάς δεν είχε διαφύγει εξωτερικό αλλά κρυβόταν στην Ελλάδα.

Το αν είναι επαφή με κάποιον, πάντως, θα φανεί και από τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές συσκευές που κατασχέθηκαν από το σπίτι στου Ζωγράφου και θα εξεταστούν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Εκτός αυτού, θα δώσουν και απαντήσεις για το αν κάποιος τον βοήθησε.

Από τη στιγμή της σύλληψής του έως και τη μεταφορά του στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών (υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας) ο Χρήστος Παππάς ήταν ήρεμος και συνεργάσιμος, όπως περιγράφουν αστυνομικές πηγές.

Υπόθαλψη εγκληματία

Λίγη ώρα αφού ο Χρήστος Παππάς μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών για να πάρει… χαρτί για τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατούνται και οι υπόλοιποι της Χρυσής Αυγής, οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και η 52χρονη Ουκρανή.

Κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία. 

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις