Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χρήστος Ζερεφός: Ακραίοι καύσωνες κάθε 5 χρόνια και όχι κάθε 20

Χρήστος Ζερεφός: Ακραίοι καύσωνες κάθε 5 χρόνια και όχι κάθε 20

Κύματα καύσωνα κάθε πέντε με έξι χρόνια προβλέπει ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών Επίτιμος καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «φοβάμαι ότι θα γίνω πάλι άγγελος τέτοιων καταστροφών όταν λέω ότι τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια θα ξαναέχουμε τέτοιες συνθήκες».

«Οδεύουμε σε αποσταθεροποιημένο κλίμα, σε συχνότερη εμφάνιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων χαμηλής σχετικής υγρασίας. Οι όποιοι υπολογισμοί εφεξής πρέπει να λάβουν υπόψη την μεταβολή του κλίματος. Ήδη πριν από 10 χρόνια είχαμε τονίσει σε έκθεση ότι αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά, φέτος είδαμε ένα μεγαλείο καταστροφής» τόνισε ο Χρήστος Ζερεφός για τον φετινό καύσωνα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ελλάδα σκέφτεται να υιοθετήσει ονοματοδοσία για τα κύματα καύσωνα, όπως γίνεται για τις καταιγίδες, σε μια προσπάθεια οι πολίτες να λαμβάνουν πιο σοβαρά την προειδοποίηση για καύσωνα και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

«Τα χειρότερα έρχονται μετά τον καύσωνα»

Πρόσθεσε, δε, πως: «Τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι πυρκαγιές όλοι διαμαρτύρονταν για τη ζέστη. Το επικίνδυνο δεν είναι ο καύσωνας αυτός θα παρέλθει το επικίνδυνο είναι το μετά. Τα χειρότερα έρχονται είχα πει τότε και ήρθαν, διότι το έδαφος είχε “προετοιμαστεί” με πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας, είχε “προετοιμαστεί” το δάσος με αφημένα κλαδιά, κι ενώ καλούμαστε να φυλάξουμε κάτι πολύ εύφλεκτο, το ζήτημα π.χ. των ζωνών ασφαλείας στην Ελλάδα ακόμα δεν το έχουμε λύσει. Είναι απορίας άξιο που, ζητήματα που είναι συνήθης πρακτική σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Ισπανία ή η Γαλλία, εδώ δεν έχουν συμφωνηθεί».

Ο ίδιος τόνισε πως εάν είχαμε επίπεδο συναγερμού 5 όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Εύβοια δεν θα είχε μείνει ούτε σκουπίδι. Σημείωσε πως «Το 112 απεδείχθη σωτήριο για τους ανθρώπους αλλά πρέπει να γίνει κάτι και για τα δέντρα».

Τέλος, σημείωσε πως αυτό που έγινε φέτος θα ξανασυμβεί. Παλαιότερα γινόταν κάθε 20 χρόνια, είπε, όμως πλέον θα γίνεται κάθε 5 χρόνια: «Δεν είναι θέμα μετεωρολογικών συνθηκών. Ξέρουμε πότε διαδίδεται μια πυρκαγιά. Ο εμπρησμός είναι σαν το έγκλημα, δεν υπάρχει δικαιολογία αμέλειας απέναντι στο δάσος». Τόνισε, δε, πως: «η καύσιμη ύλη πρέπει να απομακρύνεται από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις