Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Χρυσοχοΐδης: Έρχονται γενναία κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά και νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία

Χρυσοχοΐδης: Έρχονται γενναία κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά και νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κτιριακή αναβάθμιση των δομών Υγείας, την ενίσχυσή τους με προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και του ΕΟΦ, μίλησε ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στην υποστελέχωχη γιατρών στα νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, να δώσουμε πολύ γενναία κίνητρα σε γιατρούς, ούτως ώστε ένα χρονικό διάστημα να παραμένουν στα νησιά».

Από την αρχή του 2024, όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν νέες διοικήσεις, οι οποίες θα έχουν τοποθετηθεί με αντικειμενικά κριτήρια, ανέφερε μεταξύ άλλων, το βράδυ της Τετάρτης (04.10.2023) ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Περιμένουμε ένα νομοθέτημα που θα κατέβει και θα ψηφιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο θα ορισθούν τα κριτήρια. Μέχρι τέλος του χρόνου, αρχές του 2024, θα έχουμε νέες Διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με αντικειμενικά κριτήρια», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αποπομπή της διοίκησης του «Αγία Όλγα», σημείωσε πως όταν ορκίστηκε υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές στους διοικητές των νοσοκομείων ότι έχουν την πλήρη ευθύνη για ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων του νοσοκομείου, αλλά και των ασθενών.

«Από την αρχή ζήτησα προσωρινή βελτίωση των εγκαταστάσεων τα νοσοκομεία», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε, οι διοικητές οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση: «Δεν θα υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα ευθύνης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, 130 νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας θα απορροφήσουν χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης, ώστε να βελτιώσουν τις υποδομές τους. «Αφορά την ριζική ανασύσταση του ΕΣΥ», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε και κάνουμε μια καταγραφή των σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι η πυρασφάλεια όλων των νοσοκομείων της χώρας. Κάνουμε παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε την πυρασφάλεια, σχεδιάζουμε την ανακαίνιση όλων των νοσοκομείων. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κι άλλα Νοσοκομεία με τέτοια προβλήματα, αλλά, έχω δώσει συγκεκριμένη εντολή και δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό γιατί δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι δηλαδή ότι υπάρχει ένα μέρος το οποίο δεν είναι υγιεινό και είναι εστία μολύνσεων», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Έρχονται «γενναία κίνητρα» για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά

Ερωτώμενος για την μεγάλη «πληγή» της ελλιπούς στελέχωσης του ΕΣΥ και κυρίως στα νησιά με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ειδικά για τα νησιά υπάρχουν αρκετές σκέψεις αυτή τη στιγμή.

«Έχουμε καθιερώσει κάποια κίνητρα. Δεν μπορώ ακόμα να σας τα αποκαλύψω γιατί δεν είναι μόνο δική μου ευθύνη. Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, να δώσουμε πολύ γενναία κίνητρα σε γιατρούς, ούτως ώστε ένα χρονικό διάστημα να παραμένουν στα νησιά», ανέφερε.

Ταυτόχρονα τόνισε πως υπάρχει μια σειρά παρεμβάσεων για την στήριξη των κατοίκων, όπως είναι η τηλεϊατρική «και μια σειρά άλλες μέθοδοι και διαδικασίες και εφαρμογές, ούτως ώστε οι κάτοικοι των νησιών να αποκτήσουν και αυτοί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», κατέληξε.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις