Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Χρυσοχοΐδης για Λέσβο: «Η επιχείρηση συνεχίζεται ομαλά με ανθρωπιστικό τρόπο»

Χρυσοχοΐδης για Λέσβο: «Η επιχείρηση συνεχίζεται ομαλά με ανθρωπιστικό τρόπο»

Δήλωση για την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Λέσβο όσον αφορά στην μεταφορά μεταναστών στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ, έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Σήμερα στη Λέσβο γίνεται το αυτονόητο για μια δημοκρατική, πολιτισμένη κοινωνία. Από τους δρόμους, οι μετανάστες μεταφέρονται στη νέα δομή. Από την εγκατάλειψη στην φροντίδα. Από τους υγειονομικούς κινδύνους και τον κορονοϊό, στην προστασία και τον έλεγχο. Από την αταξία στην τάξη. Μεταφέρθηκαν ήδη 1.000 άτομα. Η επιχείρηση συνεχίζεται ομαλά. Είναι επιχείρηση, πρωτίστως για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά όπως προείπα έχει σαφές ανθρωπιστικό και δημοκρατικό περιεχόμενο», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το υπουργείο «επιστράτευσε» 70 γυναίκες αστυνομικούς που εστάλησαν στη Λέσβο στο Καρά Τεπέ. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (17.09.2020) είναι σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στον νέο προσφυγικό καταυλισμό. 

Η νέα επιχείρηση της αστυνομίας στο Καρά Τεπέ, όπου στήθηκε ο νέος καταυλισμός μετά την καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια, γίνεται για να πειστούν πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν στη νέα δομή. 

Η επιχείρηση για τη μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τους δρόμους και τα κτήματα του Καρά Τεπέ προς το νέο καταυλισμό στο πρώην πεδίο βολής της περιοχής, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 8 το πρωί.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση διεξάγεται απολύτως ομαλά και οι μετανάστες μεταφέρονται χωρίς προβλήματα στη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Εκεί, υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και αφού βγουν τα αποτελέσματα, οδηγούνται στις σκηνές τους.

Στην επιχείρηση, που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο, μετέχουν και οι 70 γυναίκες αστυνομικοί. Την παρακολουθούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της επιχείρησης, η Αστυνομία αποκλείει τμήματα της διαδρομής όπου ζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες και τους προωθεί προς τον νέο καταυλισμό.

Λόγω κορονοϊού, οι αστυνομικοί επιχειρούν με ειδικές φόρμες προστασίας, ενώ τα ΜΑΤ -προς το παρόν και δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις- παρακολουθούν την όλη διαδικασία από απόσταση.

Σήμερα είναι η ένατη μέρα από τη φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας και περίπου 13.000 πυρόπληκτοι φυγάδες από αυτόν, ζουν πάνω στον δρόμο ή σε κτήματα και στους προαύλειους χώρους επιχειρήσεων που και αυτές παραμένουν εννιά μέρες τώρα κλειστές. 

Οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. στο Καρά Τεπέ

Οι γυναίκες αστυνομικοί εστάλησαν στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Καρά Τεπέ από μάχιμες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την διαχείριση του προβλήματος με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που παραμένουν στους δρόμους.

Η αποστολή των 70 γυναικών αστυνομικών αποφασίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ και αποστολή τους είναι κυρίως η προσέγγιση των γυναικών και παιδιών, προκειμένου να τους πείσουν να εγκατασταθούν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Ταυτοχρόνως θα είναι αυτές που θα κάνουν τυχόν ελέγχους σε γυναίκες και μικρά παιδιά και θα έχουν την επαφή μαζί τους.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι δεν θα μετακινηθούν αλλοδαποί από το νησί, ενώ πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα σε όλους, αλλά πρωτίστως στις ευάλωτες ομάδες, στέγαση, διατροφή και υγειονομική περίθαλψη. Η συμμετοχή των γυναικών αστυνομικών στις διαδικασίες έχει κυρίως κοινωνικό, αλλά και επιχειρησιακό χαρακτήρα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις