Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

ΥΠΕΞ: Ευνοϊκές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία η επιστροφή της Ελλάδας στις χώρες διαπραγματεύσιμου ρίσκου

ΥΠΕΞ: Ευνοϊκές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία η επιστροφή της Ελλάδας στις χώρες διαπραγματεύσιμου ρίσκου
photo intime

Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επάνοδο της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών “διαπραγματεύσιμου ρίσκου (marketable risk countries) είναι ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του εκτιμά επίσης, πως η απόφαση αυτή για επάνοδο στη λίστα με τις χώρες “διαπραγματεύσιμου ρίσκου” θα έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία.

«Η έξοδος από το ειδικό καθεστώς είναι ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην κανονικότητα της οικονομίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της, με τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο στόχος της εξωστρέφειας, προσέθεσε, προϋποθέτει ισχυρές επιχειρήσεις που λειτουργούν με όρους ισοτιμίας σε όλα τα πεδία.

Εστιάζοντας στη σημασία της απόφασης αυτής, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως δημιουργούνται πλέον όροι ισοτιμίας των ελληνικών επιχειρήσεων με τις ευρωπαϊκές στο κρίσιμο πεδίο των συναλλαγών με το εξωτερικό, ενώ αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την αξιοπιστία της. Προσθέτει ακόμα, πως τίθεται τέλος στην πρακτική των δυσμενών όρων με τους οποίους ήταν αντιμέτωπες τα χρόνια της κρίσης πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, όπως πχ όταν χρειαζόταν να προκαταβάλλουν την αξία των πρώτων υλών. Το αποτέλεσμα ήταν να στερούνται ρευστότητας και να υστερούν σε ανταγωνιστικότητα.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, πως την άρση του ειδικού καθεστώτος υποστήριζαν κορυφαίοι οικονομικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο ΣΕΒΕ και η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ η χώρα μας είχε και στο παρελθόν αιτηθεί, χωρίς επιτυχία, την άρση του εμποδίου.

Την ελληνική θέση υποστήριξαν σε επίπεδο ΕΕ, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται, πως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επανεντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με «εμπορεύσιμους κινδύνους» για βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2020. Στην ανακοίνωσή της με την οποία κάνει γνωστή την απόφασή της, η Κομισιόν αναφέρει πως αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2020, οι βραχυπρόθεσμοι πιστωτικοί κίνδυνοι για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι, ώστε να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις