Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

ΥΠΕΞ: Περιμένουμε διελεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας

ΥΠΕΞ: Περιμένουμε διελεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας

– Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για την εκτέλεση του Έλληνα πολίτη στην Αλβανία
– Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας μετά από καταδίωξη
– Ύψωσε ελληνική σημαία στο χωριό Βουλιαράτες και παρενέβη η αστυνομία
– Οι αλβανικές αρχές υποστηρίζουν πως άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών

Με μια σκληρή ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών ήρθε η πρώτη αντίδραση της Αθήνας στο αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή στην Αλβανία, όταν Έλληνας πολίτης εκτελέστηκε μετά από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών. Και όλα αυτά γιατί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ύψωσε ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο χωριό Βουλιαράτι κοντά στο Αργυρόκαστρο.

Οι αλβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι όταν κατέβασαν την ελληνική σημαία, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών με καλάσνικοφ και ακολούθησε καταξίωση που κατέληξε στην εκτέλεση του 35χρονου Έλληνα με δυο σφαίρες, μια στο κεφάλι και μια στο θώρακα.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η Αθήνα κρατά αποστάσεις από τα όσα υποστηρίζουν οι αλβανικές αρχές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο Έλληνας πολίτης “φέρεται να άνοιξε πυρ” και σημειώνεται πως είναι απαράδεκτο το γεγονός πως η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα πως το ελληνικό ΥΠΕΞ περιμένει να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του Έλληνα πολίτη. Και διαμηνύει πως “θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα“.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις