Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Σταματήστε να προκαλείτε στην Κύπρο – Τούρκος στρατηγός: Μην δοκιμάζετε την υπομονή μας

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Σταματήστε να προκαλείτε στην Κύπρο – Τούρκος στρατηγός: Μην δοκιμάζετε την υπομονή μας

Μια σκληρή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλει την Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα πάντως τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία καλεί Ελλάδα και Κύπρο να μην δοκιμάζουν την υπομονή της χώρας του.

«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ..

Και συνεχίζει: «Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μην δοκιμάζετε την υπομονή μας»

Μιλώντας πάντως στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζεμ Γκιουρντενίζ εξαπέλυσε ευθείες απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Με αυτές τις κινήσεις της η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα δοκιμάζουν την υπομονή και την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύουν ότι αν η Τουρκία υποχωρήσει εδώ, θα υποχωρήσει και σε άλλα πεδία. Επειδή η Τουρκία κάνει μια σοβαρή επιχείρηση στα νότια σύνορά της, στη Συρία, και η κοινή γνώμη επικεντρώνεται σε αυτήν, το βλέπουν ως «ευκαιρία». Ωστόσο, υπενθυμίζουμε πως όποτε συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον καιροσκοπισμό, είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες. Ως παράδειγμα αναφέρουμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου και τα Ίμια», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις