Ελλάδα

ΥΠΕΘΑ: Διευκρινίσεις για τα μνημόνια συνεργασίας με τις ΗΠΑ – «Καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΕΘΑ και στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τα οποίο κατατέθηκαν στη Βουλή για κύρωση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Μπορεί μάλιστα τα δύο Μνημόνια να εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, παρουσία του ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη, αλλά κάποιοι αντιδρούν. 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΘΑ προχωράει σε διευκρινίσεις, σχετικά με τα δημοσιεύματα για τα Μνημόνια που κατατέθηκαν στη Βουλή για την τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και την απόσπαση – τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη):

«Τα Μνημόνια προωθούν απολύτως το εθνικό συμφέρον και γίνονται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και συμβάλλουν στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και στην εμπέδωση διεθνώς του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης δύο Ελλήνων Στρατιωτικών σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, όπως και η δυνατότητα τοποθέτησης – απόσπασης τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη). Στόχος η απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας στα αντίστοιχα Επιτελεία, όπως και απαραίτητης τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Πρόκειται για άσκηση μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας, καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται σε μη αμοιβαία βάση και οι ΗΠΑ δεν αποκτούν αξίωση τοποθέτησης ανάλογου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Η διαδικασία συνομολόγησης ξεκίνησε, αναφορικά με τη Συμφωνία τοποθέτησης δύο Ελλήνων Στρατιωτικών σε θέσεις στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ το 2019, ενώ για την τοποθέτηση – απόσπαση τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη) ξεκίνησε το 2015, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Και η δεύτερη Συμφωνία κρίθηκε εθνικά συμφέρουσα  από την παρούσα Κυβέρνηση και συνεχίσθηκε η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της.

Ουδέν θέμα συμμετοχής Ελλήνων Αξιωματικών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή «σε εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία» υπάρχει, όπως προκύπτει τόσο από τον χρόνο εκκίνησης των συνομιλιών με τις ΗΠΑ (2015 και 2019 αντίστοιχα), αλλά και από τις ρητές διασφαλίσεις που υπάρχουν. Στα άρθρα 3.5 και 3.6 και των δύο Μνημονίων αναφέρεται ρητά ότι το τοποθετούμενο προσωπικό δε θα συμμετέχει σε ασκήσεις, πολιτικο-στρατιωτικές δράσεις καθώς και σε υπηρεσιακές τοποθετήσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νωρίτερα έρχονται τα πρώτα τέσσερα F-35 – Στην Ελλάδα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των πιλότων
Πρόκειται για μια option την οποία η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει πλέον σοβαρά, καθώς η πρόωρη άφιξη του πρώτου ελληνικού πυρήνα F-35 δεν θα έχει μόνο χαρακτήρα χρονοδιαγράμματος
F-35
Πώς δρούσε το κύκλωμα στην Κρήτη με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Οι λογιστές και τα εικονικά μισθωτήρια
Τριών εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις που πήραν παράνομα - 22 άτομα έχουν συλληφθεί ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει 116 - Στο επίκεντρο των ερευνών 6 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων - Δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί με 355.000 ευρώ
Κρήτη: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι λογιστές και τα εικονικά μισθωτήρια
Οικογενειακή τραγωδία στον Χολαργό: Πυροβόλησε την γυναίκα του και αυτοκτόνησε - «Ακούστηκε ένα μπαμ και μετά: Βοήθεια!»
Η γυναίκα επέζησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο - Δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το κακό
Χολαργός: Πυροβόλησε την γυναίκα του και αυτοκτόνησε – «Ακούστηκε ένα μπαμ και μετά: Βοήθεια»
15