Ελλάδα

ΥΠΕΘΑ: Διευκρινίσεις για τα μνημόνια συνεργασίας με τις ΗΠΑ – «Καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΕΘΑ και στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τα οποίο κατατέθηκαν στη Βουλή για κύρωση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Μπορεί μάλιστα τα δύο Μνημόνια να εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, παρουσία του ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη, αλλά κάποιοι αντιδρούν. 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΘΑ προχωράει σε διευκρινίσεις, σχετικά με τα δημοσιεύματα για τα Μνημόνια που κατατέθηκαν στη Βουλή για την τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και την απόσπαση – τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη):

«Τα Μνημόνια προωθούν απολύτως το εθνικό συμφέρον και γίνονται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και συμβάλλουν στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και στην εμπέδωση διεθνώς του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης δύο Ελλήνων Στρατιωτικών σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, όπως και η δυνατότητα τοποθέτησης – απόσπασης τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη). Στόχος η απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας στα αντίστοιχα Επιτελεία, όπως και απαραίτητης τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Πρόκειται για άσκηση μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας, καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται σε μη αμοιβαία βάση και οι ΗΠΑ δεν αποκτούν αξίωση τοποθέτησης ανάλογου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Η διαδικασία συνομολόγησης ξεκίνησε, αναφορικά με τη Συμφωνία τοποθέτησης δύο Ελλήνων Στρατιωτικών σε θέσεις στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ το 2019, ενώ για την τοποθέτηση – απόσπαση τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη) ξεκίνησε το 2015, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Και η δεύτερη Συμφωνία κρίθηκε εθνικά συμφέρουσα  από την παρούσα Κυβέρνηση και συνεχίσθηκε η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της.

Ουδέν θέμα συμμετοχής Ελλήνων Αξιωματικών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή «σε εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία» υπάρχει, όπως προκύπτει τόσο από τον χρόνο εκκίνησης των συνομιλιών με τις ΗΠΑ (2015 και 2019 αντίστοιχα), αλλά και από τις ρητές διασφαλίσεις που υπάρχουν. Στα άρθρα 3.5 και 3.6 και των δύο Μνημονίων αναφέρεται ρητά ότι το τοποθετούμενο προσωπικό δε θα συμμετέχει σε ασκήσεις, πολιτικο-στρατιωτικές δράσεις καθώς και σε υπηρεσιακές τοποθετήσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Athens Pride 2026: Χιλιάδες κόσμου στην παρέλαση υπερηφάνειας, αγάπης και ισότητας – Εικόνες από το πολύχρωμο κέντρο
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις, συζητήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικές εμφανίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η Πορεία Υπερηφάνειας αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00
Athens Pride
Εργατικό δυστύχημα στη Σίνδο: «Την τράβηξε το μηχάνημα από τη ζακέτα και την τελείωσε» λέει ο σύζυγος της 56χρονης
«Η παρηγοριά μου ήταν αυτή η γυναίκα, είχα πάθει εγκεφαλικό και ήταν το στήριγμα μου, το καλύτερο παιδί, ήταν ακέραιος χαρακτήρας που την αγαπούσαν όλοι» λέει στο newsit.gr ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας
Η άτυχη 56χρονη που σκοτώθηκε στη Σίνδο 9
Ένοχοι και οι 4 κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής
Η εισαγγελέας στο σκεπτικό της απόφασής της ανέφερε ότι το Crazy Dance βρισκόταν σε κατάσταση προχωρημένης και εκτεταμένης διάβρωσης που το καθιστούσε συνολικά επικίνδυνο και ουσιαστικά ακατάλληλο για λειτουργία
Το λούνα παρκ στη Χαλκιδική όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα