Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών πίσω από φωτιές – Τα μέτρα για τους πληγέντες

Υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών πίσω από φωτιές – Τα μέτρα για τους πληγέντες

Οι 118 εστίες φωτιάς μέσα σε 24 ώρες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και έχουν θορυβήσει τις κρατικές αρχές.

Οφείλονται στις ακραίες συνθήκες που δημιουργεί ο παρατεταμένος καύσωνας ή υπάρχει και σε τι βαθμό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού;

Υπόνοιες εμπρησμού άφησε ξεκάθαρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τις φωτιές ειδικότερα στην Ηλεία. «Σήμερα εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης: 08.03, 08.24, 11.39, 12.55, 13.03, 14.42 και 16.29» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στην ίδια γραμμή με τις τοπικές αρχές και την Πυροσβεστική που δείχνουν προς την κατεύθυνση του εμπρησμού. 

Η ανησυχία είναι έκδηλη και το θέμα ερευνά η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος (Δ.Α.Ε.Ε.).

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει συνεχή ενημέρωση και είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και άλλους φορείς…

Ανακοινώσεις για αποζημιώσεις στους πληγέντες της Αττικής

Μέτρα στήριξης των πληγέντων από τη μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη ανακοινώνει η κυβέρνηση, η οποία κήρυξε τον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στις 11:30, σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφέρεια Αττικής, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (Μ. Βορίδης και Στ. Πέτσας) αναμένεται να ανακοινώσει την άμεση χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής. 

Μεταξύ άλλων θα υπάρξει στεγαστική συνδρομή για όλους τους πληγέντες και όποιοι πολίτες έχουν πρόβλημα στέγασης θα λάβουν επιδότηση ενοικίου. 

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Επίσης, θα επιχορηγηθούν επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αναμένεται να υπάρξουν αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και αποφάσεις για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. 

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

click4more: Αρχαία Ολυμπία: Σώθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο – Προς Λατζόι, Λάλα και Μιράκα η φωτιά

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί ότι θα εξεταστούν γρήγορα οι φάκελοι των δικαιούχων αποζημιώσεων και θα αποζημιωθούν πολύ γρηγορότερα από ό,τι στο παρελθόν.

Το ίδιο μοντέλο για τη στήριξη πυρόπληκτων θα υπάρξει για όλες τις περιοχές της Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

“Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας”

Δεδομένου ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες, λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων, είναι ιδιαίτερα δύσκολες, όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή και σε πλήρη ανάπτυξη και διασπορά, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη την Επικράτεια.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και σήμερα αναμένεται να είναι μια ακόμη δύσκολη μέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η χώρα μας δέχεται βοήθεια στην πυρόσβεση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Κύπρος και Σουηδία δίνουν χείρα βοηθείας, όπως και το Ισραήλ.

Η πολιτεία απευθύνει έκκληση στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από πυρκαγιές να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Και οπωσδήποτε να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα και ενέργεια μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς, ιδίως κατά τις επόμενες ημέρες που η χώρα θα δοκιμάζεται από τον καύσωνα. 

“Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη” διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, κατά την επίσκεψη του από την Βαρυμπόμπη όπου μετέβη το πρωί για να δει από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα οξυγόνου στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις