Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Υποπαραλλαγή Όμικρον 2: Ανησυχία λίγο πριν παρθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα

Υποπαραλλαγή Όμικρον 2: Ανησυχία λίγο πριν παρθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα

Με ανησυχία παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες κάθε δεδομένο που προκύπτει για την Υποπαραλλαγή Όμικρον 2 του κορονοϊού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι, όπως και με την παραλλαγή Όμικρον τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και ότι δεν θα οδηγεί σε βαριές νοσηλείες.

Ωστόσο η επαγρύπνηση είναι δεδομένη, καθώς τα στοιχεία είναι ακόμη ελλιπή, και κάνει την εμφάνιση της σε μία στιγμή που τα νοσοκομεία δέχονται αμείωτη πίεση, κι ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί τον σχεδιασμό για σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά.

Εβδομάδα αποφάσεων για άρση μέτρων… αν δεν υπάρχει επιδείνωση

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή επιδημιολογική εξέλιξη, οι ειδικοί ως την ερχόμενη Τετάρτη θα κληθούν να εξετάσουν την επιστροφή της μουσικής σε εστιατόρια και μπαρ-εστιατόρια και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα, από το 10% σήμερα στο 20%, ίσως και στο 30%.

Η άρση αναμένεται να γίνει βήμα – βήμα και να ακολουθήσει η χαλάρωση των περιορισμών σε ψυχαγωγία και διασκέδαση, κλάδοι που επλήγησαν σφόδρα τον τελευταίο μήνα.

Με την ακρίβεια να καλπάζει και τα οικονομικά περιθώρια για νέα κονδύλια στήριξης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία να είναι στενά, η κανονικότητα στη λειτουργία όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμο στοίχημα,

Ο κρίσιμος παράγοντας του εμβολιασμού

«Όπλο» ο εμβολιασμός διαμηνύουν σε κάθε τόνο κυβέρνηση και επιστήμονες και εκπέμπουν νέο sos για την ανάγκη εμβολιασμού όχι μόνο με την πρώτη αλλά και με την τρίτη δόση, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ό,τι αν κάποιος δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος είναι ευάλωτος σε κάθε μετάλλαξη.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πρωτίστως στους 870.000 πολίτες δικαιούχους της τρίτης δόσης, που δεν έχουν σπεύσει να την κάνουν. Πρακτικά θεωρούνται «ανεμβολίαστοι», καθώς η ανοσία έχει φθίνει, και άρα αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα για πιθανή νόσηση με ανάγκη νοσηλείας.

Ανησυχία για την αύξηση των θανάτων

Μεγάλος και ο προβληματισμός και η ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό θανάτων. Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς για το ζήτημα. Η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των θανάτων συνδέεται κατά βάση με το πολύ υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 93% των ανθρώπινων απωλειών αφορούν σε συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή την τρίτη δόση.

Κρίσιμο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς φτάνουν καθυστερημένα στα νοσοκομεία, ενώ, όπως έχει επισημάνει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το θέμα συνδέεται «προφανώς με κάποιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις