Τετάρτη, 21 Φεβ.
11oC Αθήνα

Υπόθεση Novartis: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «απαντά» σε δηλώσεις για το βούλευμα για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Υπόθεση Novartis: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «απαντά» σε δηλώσεις για το βούλευμα για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με τις επικρίσεις για πρόσφατο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για την υπόθεση Novartis.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το βούλευμα απαλλάσσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη από την κατηγορία της σκευωρίας για την υπόθεση της Novartis και δεν τους παραπέμπει σε δίκη γι αυτό.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων λοιπόν αναφέρει πως οι δικαστικές αποφάσεις δεν επιλύουν πολιτικές αντιπαραθέσεις, και η κριτική στους δικαστές πρέπει να γίνεται με γνώση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων δικαίου.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου

«Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με βούλευμα που εξέδωσε το Δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν επιλύουν πολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε και δύνανται να αποτελούν προϊόν «δημόσιας διαβούλευσης». Αντίθετα, εκδίδονται και δημοσιεύονται, διαχρονικά, από τους Δικαστικούς Λειτουργούς, στο όνομα του Ελληνικού Λαού, κατά συνείδηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και τα στοιχεία της δικογραφίας.

Η υπεύθυνη κριτική των δικαστικών αποφάσεων προϋποθέτει, συνεπώς, γνώση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων δικαίου, αλλά και των αρχών στις οποίες θεμελιώνεται το σύγχρονο Κράτος Δικαίου, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται έγκυρα επί των θεμάτων απονομής της Δικαιοσύνης.

Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας επιτελούν, διαχρονικά, το καθήκον τους με ευσυνειδησία και πλήρη γνώση του δικαίου και συνεπώς οι κριτές των Δικαστών οφείλουν να αυτοπεριορισθούν στον θεσμικά προβλεπόμενο ρόλο τους, να μην εμπλέκουν τη Δικαιοσύνη στο «πολιτικό παιχνίδι» και να μην υπονομεύουν με τις δηλώσεις τους την καθοριστική συμβολή της Δικαιοσύνης στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις