Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπόθεση Αφγανού: “Είχατε τα στοιχεία του από το 2013” απαντά η Ελλάδα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Με καθυστέρηση μίας ημέρας απαντούν στη Γερμανία τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης
– Τονίζουν πως τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αποκρούουν τις γερμανικές κατηγορίες για την αποφυλάκιση του δράστη της διπλής επίθεσης
– “Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας”
– Ο Αφγανός κατηγορείται για την άγρια δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας Μαρία Λαντενμπέργκερ στο Φράιμπουργκ
– Tο 2013 είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για επίθεση εναντίον μιας 20χρονης κοπέλας στην Κέρκυρα!

Με καθυστέρηση 24 και πλέον ώρων τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης εξέδωσαν κοινό δελτίο Τύπου το βράδυ της Πέμπτης για την υπόθεση του Αφγανού ο οποίος δολοφόνησε 19χρονη φοιτήτρια στη Γερμανία και όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια είχε συλληφθεί, καταδικαστεί και αποφυλακιστεί στην Ελλάδα για επίθεση σε βάρος 20χρόνης φοιτήτριας στη Κέρκυκα το 2013!

Τα δύο υπουργεία στο κοινό δελτίο τύπου τους γνωστοποιούν πως “από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία”.

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο ελληνικών υπουργείων, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται ότι οι Γερμανικές αρχές ήταν ενήμερες πολύ καιρό πριν για τα στοιχεία του δράστη του εγκλήματος και ότι υπήρχε πρόβλημα με το άσυλο, αλλά δεν ρωτήθηκαν οι ελληνικές αρχές.

Στη συνέχεια αναφέρονται στο ιστορικό της σύλληψης, της καταδίκης και της αποφυλάκισης του του συγκεκριμένου αλλοδαπού στην Ελλάδα, καταλήγοντας πως ακόμα και χωρίς τις ευνοϊκές διατάξεις που ανανεώθηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα”.

Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας” καταλήγει το κοινό δελτίο τύπου των δύο υπουργείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο υπουργείων

“Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.

Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:
Είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.
Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.

Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:
Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.
Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας
.

Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.

Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα.
Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε