Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών: «Χρειαζόμασταν το πρόστιμο;» λένε στο newsit.gr οι πολίτες

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών: «Χρειαζόμασταν το πρόστιμο;» λένε στο newsit.gr οι πολίτες

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην εστίαση και στο λιανεμπόριο, αλλά και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών, έχει προκαλέσει αύξηση στα ραντεβού το τελευταίο 24ωρο. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο, στο «Προμηθέα» στο Μαρούσι, όπου σήμερα η προσέλευση είναι αυξημένη. 

Μιλώντας στο newsit.gr, oι υπεύθυνοι στον «Προμηθέα» δήλωσαν ότι ήδη παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα και αύριο περιμένουν αύξηση έως και 2.000 στα ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. «Το βλέπουμε ότι έχει υπάρχει μία αύξηση στα ραντεβού γενικά τον Νοέμβριο με τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων. Σήμερα τα κλεισμένα ραντεβού είναι 5.000 από 4.500 που είχαμε καθημερινά μέχρι και χθες» αναφέρουν. 

Και προσθέτουν: «Αύριο θα είναι 6.500. Λογικά το πώς θα πάει εξαιτίας των χθεσινών ανακοινώσεων με τα πρόστιμα, θα φανεί στα μέσα του μήνα». 

Δείτε φωτογραφίες:

«Χρειαζόμαστε πρόστιμα για να τους πείσουν;»

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Αρκετοί πολίτες που μίλησαν στο newsit.gr, δηλώνουν ότι είναι υπέρ του μέτρου ενώ άλλοι αντιτίθενται στο εν λόγω μέτρο.

«’Ε τώρα αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τι να πω; Χρειαζόμαστε πρόστιμα για να τους πείσουν; Έλεος δηλαδή»,, λέει αγανακτισμένη μία κυρία.

Μια άλλη γυναίκα αναρωτιέται εάν οι αντιεμβολιαστές θα το καταλάβουν ότι πεθαίνει πολύς κόσμος εξαιτίας του κορονοϊού. ‘«Οι πολίτες έχουν και υποχρεώσεις. Έχει πεθάνει κόσμος. Έχουν πεθάνει γνωστοί, νέα παιδιά. Ας το πάρουν είδηση. Είναι ένας ιός. Δεν θα φύγει εάν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος. Όταν πονάει το πόδι μας δεν πάμε στον ορθοπεδικό; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν σπουδάσει. Δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε γιατροί και κοινωνιολόγοι». 

«Είναι κρίμα γιατί κάποιοι δεν έχουν τα 100 ευρώ»

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και οι πολίτες που αντιδρούν για το πρόστιμο των 100€ τον μήνα σε περίπτωση που ένας πολίτης άνω των 60 ετών δεν εμβολιαστεί. Ένας κύριος που προσήλθε στο «Προμηθέας» για την τρίτη δόση δηλώνει στο newsit.gr, ότι «Τα πρόστιμα είναι απαράδεκτα. Που είμαστε; Ο κοσμάκης αν δεν έχει πειστεί ως τώρα πιο πολύ τον πεισμώνουν αλλά είναι κρίμα γιατί δεν έχουν όλοι τα 100€. Τώρα θα κάνω την τρίτη δόση, αλλά αυτό το πρόστιμο μου φαίνεται εκβιαστικό».

«Μας αναγκάζουν να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε»

Ο κ. Γιάννης, που μέχρι σήμερα δεν είχε εμβολιαστεί, δηλώνει στο newsit.gr «Εγώ δεν έχω κάνει το εμβόλιο, αλλά τώρα μετά από αυτό που αποφασίστηκε για την επιβολή προστίμου, έκλεισα ραντεβού για να πάω να το κάνω. Θεωρώ ότι είναι το πιο φασιστικό μέτρο. Μας αναγκάζουν με τον τρόπο τους να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε. Είναι σαν να ζούμε μία νέα Χούντα. Εγώ έχω κάποιες αλλεργίες και φοβάμαι να το κάνω αλλά αναγκάζομαι». 

«Εγώ έχω εμβολιαστεί κανονικά», μας λέει η κ. Μαρία. Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Θεωρώ ότι κάτι έπρεπε να γίνει για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Δεν είναι εύκολο αυτό με τα 100 ευρώ για κανέναν αλλά πρέπει να τελειώνουμε με όλο αυτό που ζούμε και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος».

«Τα φοβάμαι τα εμβόλια»

Ο κ. Γιώργος από την άλλη πλευρά δηλώνει ότι δεν έχει εμβολιαστεί και ότι δεν θα το κάνει. «Τα φοβάμαι τα εμβόλια και δεν πρόκειται να το κάνω ό,τι και να γίνει. Ας πληρώσω το πρόστιμο. Δεν θα μου επιβάλει κανείς να κάνω κάτι που δεν θέλω». 

Βέβαια υπάρχουν και οι αρνητές του εμβολίου που εντέλει εμβολιάστηκαν, όπως ο κ. Ηλίας που και εκείνος μιλάει στο newsit.gr. «Εγώ ήμουν αρνητής αλλά το έκανα το εμβόλιο κανονικά. Δεν ήθελα να το κάνω αλλά τελικά ήταν η μόνη λύση. Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Όσο για το πρόστιμο είναι κάθετα αντισυνταγματικό», αναφέρει. 

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα, Άγγελος Λαμπίδης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις