Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ζαγοροχώρια: Γραφικά χωριά που αξίζει να εξερευνήσεις

Ζαγοροχώρια: Γραφικά χωριά που αξίζει να εξερευνήσεις

Αν πεις σε κάποιον ότι θα ταξιδέψεις στην Ήπειρο, τα Ζαγοροχώρια είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς που θα του έρθει στο μυαλό και όχι άδικα.

Πρόκειται για μια από τις αυθεντικές και ανόθευτες περιοχές της Ηπείρου που έχει καταφέρει να διατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην έντονη τουριστική κίνηση και στο παραδοσιακό προφίλ της. Τα αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια, πολλά.

Πέτρα, φύση και γαστρονομία είναι το τρίπτυχο που θα σε κάνει να επιστρέψεις αρκετές φορές, διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Και κάθε φορά θα σου φαίνεται ότι έχεις βρεθεί σε ένα διαφορετικό μέρος. Αφού κανονίσεις τη διαμονή στα Ζαγοροχώρια, ξεκίνα την περιήγηση.

Ας υποθέσουμε ότι έχεις αυτή τη φορά πέντε μέρες στη διάθεσή σου, και ο καιρός στα Ζαγοροχώρια είναι σύμμαχός σου, αλλά δε θες να κάνεις μαραθώνιο για να τα προλάβεις όλα (οι στροφές, εξάλλου, δεν είναι βοηθός σε κάτι τέτοιο), σου προτείνουμε μια πεντάδα από χωριά – διαμάντια που αξίζει να δεις.

Η λίστα έχει μεγαλύτερη αξία αν αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεσαι την περιοχή. Ξεκινώντας από το Δυτικό Ζαγόρι, μπορείς να ακολουθήσεις μια πορεία προς το Κεντρικό και έπειτα πάλι προς το Δυτικό για να δεις αρκετά πράγματα αλλά και ταυτόχρονα να μην ταλαιπωρηθείς.

Πάμε στα δύο πρώτα χωριά στα Ζαγοροχώρια στα οποία μπορείς να αφιερώσεις δύο μέρες και είναι το Πάπιγκο (στην πραγματικότητα και αυτό χωρίζεται σε Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο) και στην Αρίστη.

Σου προτείνουμε να κλείσεις τη διαμονή σου στην Αρίστη ώστε να είσαι πιο κοντά όταν θα φεύγεις για το Κεντρικό Ζαγόρι. Το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο ξεχωρίζουν όχι μόνο για την πανέμορφη αρχιτεκτονική τους αλλά και για την υπέροχη θέα τους στους περίφημους πύργους της Αστράκας.

Δεν πρόκειται για αληθινούς πύργους αλλά για σχηματισμούς του όρους της Τύμφης που δεσπόζει στην περιοχή.

Πρόκειται ίσως για τα πιο διάσημα χωριά της περιοχής και μια μονοήμερη εκεί είναι αρκετή για να κάνεις βόλτα, να φας πολύ καλό φαγητό αλλά και γλυκό στα παραδοσιακά μαγαζάκια της περιοχής και να επιστρέψεις στην βάση σου.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις