Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ζακ Κωστόπουλος: Καταπέλτης ο ιατροδικαστής για τον θάνατό του – Τέλη Νοεμβρίου συνεχίζεται η δίκη

Ζακ Κωστόπουλος: Καταπέλτης ο ιατροδικαστής για τον θάνατό του – Τέλη Νοεμβρίου συνεχίζεται η δίκη

«Βροχή» ερωτήσεων από τους δικηγόρους υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων δέχθηκε ο ιατροδικαστής, Νίκος Καλογριάς, σχετικά με την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Οι δικηγόροι των έξι κατηγορουμένων επιχείρησαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες σχετικά με τους λόγους που ο 33χρονος ακτιβιστής υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο, υποστηρίζοντας πως ο μηχανισμός έντονου οργανικού στρες που αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση, αποτελεί πιθανολόγηση και όχι βεβαιότητα.

Ωστόσο, η κατάθεση του μάρτυρα ήταν αποστομωτική καθώς ακόμα και όταν ρωτήθηκε για ένα φάρμακο που εντοπίστηκε στον οργανισμό του Ζακ Κωστόπουλου και για το εάν μπορούσε να συνδέεται με το θάνατο του, είπε χαρακτηριστικά πως «είναι σαν να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση».

Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι ο 33χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατο του, καθώς και ότι έχουν ελεγχθεί όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτόν. 

Ο κ. Καλογριάς διευκρίνησε μάλιστα ότι «τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων».

Click4More Δίκη για τη δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Καυγάς ιατροδικαστή με συνηγόρους υπεράσπισης έφερε διακοπή

Μάρτυρας: Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Επειδή η ιατρική είναι θετική επιστήμη, επιβαίνοντες μαθηματικά. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα.

Υπεράσπιση: το συμπέρασμα περί μηχανικού στρες προκύπτει κατευθείαν από τα ευρήματα ή μέσω αποκλεισμού άλλων;

Μάρτυρας: Δεν είναι πιθανολόγηση αλλά και δια του αποκλεισμού παθολογικών και τοξικολογικών οντοτήτων. Η γνώση ήταν εκεί… δεν υπάρχει πιθανολόγηση. Τα ευρήματα μαζί με την ιατροδικαστική γνώση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, μας οδηγούν στο συμπέρασμα.

Σε κάθε περίπτωση ο ιατροδικαστής ξεκαθάρισε ότι δεν  μπορούμε να κρίνουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδοτηση του μηχανισμού στρες. 

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι τότε είναι πιο πιθανή η πυροδοτηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος», εξήγησε ενώ όταν κλήθηκε να δει οπτικοακουστικό υλικό από τη στιγμή της βίαιης επίθεσης που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος στο κοσμηματοπωλείο επεσήμανε ότι δεν μπορεί να εκφέρει άποψη γιατί δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας, εμμένοντας στο ότι «όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στο θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος».

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη, ανέφερε σε δηλώσεις της «ο ισχυρισμός της υπεράσπισης δολοφόνων ήταν πως ο Ζαχαρίας ήταν  βαριά άρρωστος και ότι έτυχε να πεθάνει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος και πως αν παίρνετε παυσίπονο μπορεί να πεθάνετε».

Από την πλευρά τους οι δύο δικηγόροι της οικογένειας του 33χρονου ακτιβιστή τόνισαν ότι η αιτία του θανάτου του οφείλεται σε όλα τα χτυπήματα που δέχθηκε.

«Κατέρρευσε η προσπάθεια της υπεράσπισης ότι δεν κατέληξε από τα χτυπήματα αλλά από ένα ισχαιμικό επεισόδιο που κατά τύχη συνέβη εκείνη την ημέρα», τόνισε η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυ Παπαρρούσου.

«Μας είπε ότι δεν υπάρχει άλλο στοιχείο για τη θανάτωση του Ζακ Κωστόπουλου παρά μόνο τα χτυπήματα» τόνισε η δεύτερη δικηγόρος της οικογένειας, Κλειώ Παπαπαντολέων.

Αντίθετα, η δικηγόρος των αστυνομικών, Εβίτα Βαρελά, επισήμανε ότι ο ιατροδικαστής δεν μπόρεσε να συσχετίσει τα τραύματα με καμία από τις δράσεις των κατηγορουμένων.

Η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε και η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις