Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ φέρνει η εμπλοκή στο deal με Shell

Καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ φέρνει η εμπλοκή στο deal με Shell

Σε περιπέτειες εισέρχεται το deal για την εξαγορά από την ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής καθώς. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά σε μεγαλύτερο και ως εκ τούτου αυστηρότερο, στάδιο έρευνας την εν λόγω συμφωνία.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η ανεξάρτητη αρχή αναμένεται να κινήσει τη διαδικασία της «πλήρους διερεύνησης» της συγκέντρωσης, με βάση τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Αυτήν τη φάση του ελέγχου την ενεργοποιεί ο ίδιος ο πρόεδρος της αρχής όταν διαπιστώνει πως η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση «προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές που αφορά ».

Κύκλοι που πρόσκεινται στην διοίκηση της ΔΕΠΑ, σημειώνουν ότι η εταιρία περιμένει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 17 Σεπτεμβρίου. Αυτή είτε θα ήταν η έγκριση του deal ΔΕΠΑ – Shell είτε η υπαγωγή της υπόθεσης στο προαναφερόμενο στάδιο διερεύνησης.

Αν η εξαγορά ήταν μία απλή χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στον ανταγωνισμό θα είχε πάρει το πράσινο φως. Κάτι τέτοιο συνέβη με την πώληση του μεριδίου (51%) της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας. Αυτό το απέκτησε έναντι 57 εκατ. ευρώ η ιταλική ΕΝΙ, η οποία είχε το 49% της εταιρίας.

Προφανώς, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, λόγω της δεσπόζουσας θέσης που αποκτά η δημόσια επιχείρηση στα δίκτυα διανομής αλλά και στην προμήθεια φυσικού αερίου της Αττικής η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ζητήσει τη λήψη μέτρων προκειμένου να δοθεί χώρος στον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη έχει υποβάλει υπόμνημα στην επιτροπή ανταγωνισμού, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. Στο υπόμνημα, η εταιρεία αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο η ΔΕΠΑ θα ενισχύσει τη θέση της στη λιανική αγορά, τη στιγμή που αποτελεί δεσπόζοντα προμηθευτή στη χονδρεμπορική, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα πάντως με τη νομοθεσία ο φάκελος της υπόθεσης από τη μέρα της εκκίνησης της φάσης των πιο αυστηρών ελέγχων περνά σε προθεσμία 45 ημερών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε διάστημα 90 ημερών από τότε που κινείται η διαδικασία η ανεξάρτητη διοικητική αρχή θα πρέπει να εκδώσει απαγορευτική απόφαση της συγκέντρωσης αν κι εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που ορίζει η νομοθεσία, όπως ο σημαντικός περιορισμός του ανταγωνισμού. Αν περάσει το διάστημα των 90 ημερών χωρίς να εκδοθεί απορριπτική απόφαση τότε η συγκέντρωση θεωρείται πως έχει εγκριθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του Ιουλίου η ΔΕΠΑ είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με τη Shell με την οποία εξαγόραζε έναντι συνολικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ το 49% της πολυεθνικής στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής. Σημειώνεται πως η Shell επιδίωκε την αποχώρηση της από το φυσικό αέριο στο πλαίσιο γενικότερης απόφασης που έλαβε η μητρική της για αποεπένδυση δραστηριοτήτων της.

Καθυστερεί η πώληση της ΔΕΠΑ

Η διαφαινόμενη εξέλιξη φαίνεται ότι οδηγεί σε καθυστέρηση την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση με βάση την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συναλλαγών που αφορούσαν τη συμμετοχή της δημόσιας επιχείρησης στις θυγατρικές της είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες την εμπορία και τις υποδομές.

Στο τμήμα της εμπορίας (προμήθεια και διεθνείς συμβάσεις προμήθειας) το δημόσιο θα διατηρούσε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών αλλά και βέτο σε ζητήματα συμβολαίων με ξένους προμηθευτές.

Στην εταιρία των υποδομών (δίκτυα διανομής και μεγάλα διεθνή επενδυτικά σχέδια) το δημόσιο θα διατηρούσε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών,

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία της αποκρατικοποίησης θα πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, όσο ο φάκελος βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο πιο πίσω θα πηγαίνει ο διαγωνισμός.

Του Θανάση Παπαδή

Ενέργεια Τελευταίες ειδήσεις