Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Στις αρχές Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων

Στις αρχές Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων

Στο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν εκτός απροόπτου οι δεσμευτικές προσφορές για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Το ΤΑΙΠΕΔ, ήδη τρέχει τις σχετικές διαδικασίες και μία εξ αυτών είναι η πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή.

Η πώληση των ΕΛΠΕ, είναι η μεγαλύτερη εξ αυτών που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ και το αποτέλεσμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά. Η πρόσκληση για εξειδικευμένες εταιρίες που θα κάνουν την ανεξάρτητη αποτίμηση και δημοσίευσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων φανερώνει ουσιαστικά και το χρόνο υποβολής των τελικών οικονομικών προτάσεων από τους υποψήφιους επενδυτές.

Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενους εκτιμητές είναι η 14η Αυγούστου. Από τότε και για τέσσερις εβδομάδες ο εκτιμητής θα πρέπει να έχει κάνει την οικονομική αποτίμηση των ΕΛ.ΠΕ, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Συνεπώς, λένε παράγοντες της αγοράς, αν δεν ζητήσουν παρατάσεις οι μνηστήρες η προθεσμία υποβολής οικονομικών προσφορών αναμένεται να τοποθετηθεί χρονικά στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ο εκτιμητής θα πρέπει να είναι επενδυτική τράπεζα με ηγετική θέση στην αγορά ή εξειδικευμένος σύμβουλος. Φυσικά, όπως ορίζει το κείμενο της πρόσκλησης του Ταμείου, θα μπορεί να συστηθεί και κοινοπραξία από τράπεζα και σύμβουλο.

Οι συγκεκριμένες εταιρίες θα έχουν πρόσβαση στο data room των ΕΛ.ΠΕ για τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων τεχνικών και οικονομικών στοιχείων προκειμένου να συμπεράνουν την αξία του πωλούμενου μεριδίου. Αυτή θα είναι και το μέτρο σύγκρισης που θα χρησιμοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αξιολογήσει τις οικονομικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών.

Κατά τ’ άλλα οι Vitol και Glencore, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, έχουν περάσει το κατώφλι… του data room και μελετούν τα οικονομικά και τεχνικά μεγέθη του πετρελαϊκού ομίλου ώστε να καταλήξουν στις δεσμευτικές τους προσφορές.

Σε σχέση με τις φήμες και εκτιμήσεις της αγοράς που θέλουν να εμφανίζεται και τρίτος επενδυτής, ο οποίος θα συμμαχήσει με κάποιον από τους δύο μονομάχους… δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Του Θανάση Παπαδή

Ενέργεια Τελευταίες ειδήσεις