Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η κλιματική αλλαγή φέρνει έξαρση στις αλλεργίες

Η κλιματική αλλαγή φέρνει έξαρση στις αλλεργίες

Όσοι υποφέρουν από κάποια αλλεργία στη γύρη μπορεί να έχουν ήδη παρατηρήσει ότι φτερνίζονται περισσότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής οι αλλεργίες που προκαλούνται από τη γύρη θα αυξηθούν τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση.

«Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει σημαντικά την ποσότητα γύρης στο κοντινό μέλλον», δηλώνει ο Leonard Bielory, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), τα φυτικά αλλεργιογόνα αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστούν μέχρι το 2040.

 
Οι ερευνητές μελετούν φυτά που καλλιεργούνται σε θαλάμους που προσομοιώνουν πραγματικές συνθήκες (όπως η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις και τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα).
 
Τα ευρήματα του καθηγητή Bielory δείχνουν ότι ενώ η ποσότητα γύρης ήταν κατά μέσο όρο 8.455 το 2000 στις βορειοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ξεπεράσει τις 11.412 μονάδες μέχρι το 2020 και θα φτάσει τις 18.285 μέχρι το 2040, ενδεχομένως και τις 21.735.

Κατά τα τελευταία 25 χρόνια η γύρη έχει αυξηθεί σε όλη την περιοχή από το Τέξας μέχρι και τον Καναδά.

 
Πέρα από το ότι η μέση ποσότητα γύρης αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, και η εποχή που παρουσιάζονται οι αλλεργίες προβλέπεται να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα μέσα στο χρόνο.

Το 2000, για παράδειγμα, η γύρη εμφανίστηκε γύρω στις 15 Απριλίου και κορυφώθηκε στις 2 Μαΐου, ενώ το 2020 αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου και να κορυφωθεί στις 9 Απριλίου. Επίσης, η μέγιστη παραγωγή γύρης αναμένεται να αυξηθεί από τις 1.684 μονάδες στις 1.844 μονάδες το 2020). Πλέον οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε μεγαλύτερη διάρκεια και αυτό φέρνει και περισσότερη γύρη.

 
Οι αλλεργίες επηρεάζουν ένα συνεχώς αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τις εποχιακές αλλεργίες και πολλοί άνθρωποι τις αντιμετωπίζουν με θεραπείες χωρίς συνταγή γιατρού ώστε να μειώσουν τα συμπτώματα.

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια ουσία, όπως η γύρη, το γρασίδι, η μούχλα, η σκόνη, το τρίχωμα του ζώου ή κάποια τροφή.

Ο Bielroy συνιστά σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες να αρχίσουν μια μακροχρόνια θεραπεία, όπως η ανοσοθεραπεία, για να μειώσουν την αντίδρασή τους στην αύξηση των επιπέδων γύρης.

Κλιματικές αλλαγές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε