Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Παγκόσμια Τράπεζα: Άνοδο θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς μέχρι το 2060

Παγκόσμια Τράπεζα: Άνοδο θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς μέχρι το 2060

Άνοδο της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2060 προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση από τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στην  έκθεσή της με τίτλο «Turn Down the Heat»  («Κλείστε τη Θέρμανση»)  που παρουσιάστηκε στην Ουάσιγκτον από τον   νέο πρόεδρο της, Ζιμ Γιονγκ Κιμ, επισημαίνεται  πως η αύξηση της θερμοκρασίας θα  υπάρχουν μεγάλα κύματα καύσωνα, λειψυδρία,  προβλήματα στις καλλιέργειες, μείωση βιοποικιλότητας, άνοδο της στάθμης των θαλασσών από πενήντα εκατοστά έως ένα μέτρο ως το 2100.

Οι επιπτώσεις αυτές που θα γίνουν παγκόσμια αισθητές, θα επιδεινώσουν την κατάσταση της λειψυδρίας στην ανατολική Αφρική , τη Νότια Ασία και την Μέση Ανατολή, και μεγάλη αύξηση του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας στην υποσαχάρια Αφρική.

 
«Οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι θα είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο», αν και καμιά περιοχή δεν θα γλυτώσει, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι ξηρασίες που έπληξαν το φετινό καλοκαίρι   ΗΠΑ και  Ευρώπη μπορεί να ξαναεμφανιστούν και η Δύση θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή πληθυσμών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

 
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το σημερινό επίπεδο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθιστά ανέφικτη την εκπλήρωση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους +2 βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.
 
«Ο κόσμος αυτός θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που ζούμε και είναι δύσκολο να τον περιγράψουμε», προέβλεψε ο  Ζιμ Γιονγκ Κιμ, για να προσθέσει ότι η τραγική αυτή  προοπτική μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί.
 
Αν τηρηθούν οι υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών ρύπων, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται στους 3  βαθμούς Κελσίου.
 

Κλιματικές αλλαγές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε