Παρασκευή, 3 Μαΐ
20oC Αθήνα

Επιδοτήσεις για την εξοικονόμηση νερού στο σπίτι;

Στην Αττική καταναλώνουμε ετησίως, περίπου 420 εκατ. κυβικά νερού. Όταν το υδατικό δυναμικό του συστήματος, φτάνει τα 450-500 εκ κυβικά ανά έτος. Σε λίγο, κάθε στάλα νερού θα μετράει στην οικιακή κατανάλωση.

Πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε δημόσια πως δεν υπάρχουν περιθώρια σπατάλης. Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, μάλιστα, επεξεργάζεται  νέα μετρά που αφορούν τα νοικοκυριά, όπως:

-Υποχρεωτική εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης νερού σε νέες κατοικίες.
-Παροχή οικονομικών κινήτρων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε παλιές κατοικίες.
-Χρήση των όμβριων υδάτων για πότισμα ή άλλες δευτερεύουσες χρήσεις.
-Θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σήματος Εξοικονόμησης Νερού για τον βασικό κτηριακό εξοπλισμό.

Η υιοθέτηση ενός απλού Σχεδίου Δράσης για την Εξοικονόμηση Νερού κατ’ οίκον θα μπορούσε να μειώσει τη σημερινή πίεση στους υδατικούς πόρους τουλάχιστον κατά 10%.

Άλλα μέτρα

Μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, το ΥΠΕΚΑ χρηματοδοτεί έργα για τη συγκράτηση των διαρροών στα δίκτυα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 75 εκατ. ευρώ, σε πολλούς δήμους στην Ελλάδα.

Ένα σημαντικό έργο εξοικονόμησης νερού είναι η επαναχρησιμοποίηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυτάλλειας για άρδευση του παραλιακού μετώπου και του Ποικίλου Όρους (ΕΠΠΕΡΑΑ- έργο προϋπολογισμού περίπου 30 εκ ευρώ).

Το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει ακόμη συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, που έχει επιτύχει ποσοστά επαναχρησιμοποίησης νερού στο 80%.
 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε