Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Έργα ΣΔΙΤ για τα απόβλητα-Ολο το σχέδιο για την Αττική

Έργα ΣΔΙΤ για τα απόβλητα-Ολο το σχέδιο για την Αττική

Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων. Τι θα γίνει στην Κερατέα, ποιες τεχνολογίες θα επιλεγούν, πως θα γίνουν οι διαγωνισμοί, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στον ΕΔΣΝΑ και τις νέες θέσεις εργασίας…

Θα γίνουν τέσσερις διαφορετικοί διαγωνισμοί ένας για κάθε εργοστάσιο.

Οι ασφαλιστικές δικλείδες θα είναι τέτοιες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους ΟΤΑ α’ βαθμού.

Στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία.

Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.

Ο ρόλος του δημοσίου μέσω του ΕΔΣΝΑ θα είναι ισχυρός.

Αυτά ανακοίνωσε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικ. Μαντζούφας την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός αναφέρθηκε στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν και προανήγγειλε ότι η α’ φάση του διαγωνισμού, αυτή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους με απώτερο στόχο μέχρι το τέλος του 2013 να έχει προκύψει ανάδοχος των εργασιών.

Προκειμένου τα έργα να μην κολλήσουν σε γραφειοκρατικές και νομικές εμπλοκές και αγκυλώσεις που τελικά μπορεί να κοστίσουν την χρηματοδότησή τους από κοινοτικούς πόρους πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ, ενώ θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας γεγονός πολύ σημαντικό για την πληττόμενη από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας Αττική.


 

Η Κερατέα

Το «παρών» στη συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ έδωσε και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Κων/νος Λεβαντής, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση του για την τροποποίηση της χωροθέτησης της ΟΕΔΑ Ανατολικής Αττικής από τη θέση «Βραγόνι», στη θέση «Φοβόλες» Κερατέας.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή στο βαθμό που δεν επηρεάζει την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έθεσαν τα μέλη της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ και αποφασίστηκε αντίστοιχη ενημέρωση να πραγματοποιηθεί τόσο σε μελλοντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, όσο και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός:

«Το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, που θέλει την πλειονότητα των απορριμμάτων να θάβονται έχει χρεοκοπήσει. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, ενεργειακής αξιοποίησης στα βήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο χρόνος όμως πλέον δεν είναι με το μέρος μας. Καλούμαστε μέσα σε λίγους μήνες να κάνουμε όλα όσα δεν έγιναν δεκαετίες ολόκληρες. Αγωνιζόμαστε να προλάβουμε τον χαμένο χρόνο, να ξεπεράσουμε την καχυποψία, να αναπληρώσουμε την αναποφασιστικότητα, την αναβλητικότητα και την ατολμία του χθες που μας κληρονόμησαν τις σημερινές δυσκολίες. Με τη συνεργασία όλων, Κεντρικής Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης, Πολιτών είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Η Αττική και τα παιδιά μας αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον». 

 

 

Report it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε