Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Η βιώσιμη ανάπτυξη προτεραιότητα των νέων του Δ. Ανατολικής Μάνης

Η βιώσιμη ανάπτυξη προτεραιότητα των νέων του Δ. Ανατολικής Μάνης

 Οι νέοι του Δ. Ανατολικής Μάνης εκπροσώπησαν επάξια το δήμο στην Ιταλία, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “GREENCULTURE” του προγράμματος YOUTH IN ACTION. 

Με επιτυχία υλοποιήθηκε η ανταλλαγή νέων, η οποία έλαβε χώρα στο Capaccio της Ιταλίας, από τις 6 έως τις 14 Μαίου και στην οποία συμμετείχαν ο Δ. Ανατολικής Μάνης και ο οργανισμός FareAmbiente, που δραστηριοποιείται σε θέματα περιβάλλοντος. 

Ο δήμος εκπροωπήθηκε επάξια από 16 νέους.

Οι νέοι του Δήμου συμμετείχαν σ’ ένα βιωματικό σεμινάριο όπου εφαρμόστηκαν μορφές άτυπης εκπαίδευσης και είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εφαρμογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας του Δ. Ανατολικής Μάνης, αλλά και να αλληλεπιδράσουν στα θέματα αυτά με τους νέους της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Paestum (μεγάλη ελληνική αποικία) και το σχετικό αρχαιολογικό μουσείο, μια παραδοσιακή φάρμα εκτροφής βουβαλιών εξαιρετικό παράδειγμα της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου δοκίμασαν παγωτό και μοτσαρέλα από γάλα βουβαλιών, το Εθνικό Πάρκο του Cilento όπου φιλοξενούνται προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, στην μεσαιωνική πόλη του Salerno τον Καθεδρικό Ναό ο οποίος είναι στολισμένος με τον Κροκεάτη Λίθο (που προέρχεται από τις Κροκεές Λακωνίας και είναι μοναδικός στον κόσμο) και το Μουσείο της Ιστορίας της Ιατρικής, ενώ παρευρέθησαν ως επίτιμοι καλεσμένοι σε ομιλία του Εθνικού Συντονιστή του Fare Ambiente σχετικά με την Μεσογειακή Δίαιτα.

 

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Έλληνες και Ιταλοί συνεργάστηκαν σε ομάδες και παρήγαγαν προωθητικό υλικό σχετικά με τα θέματα της συνάντησης, ενώ παράλληλα στο Facebook έχει ήδη δημιουργηθεί γκρουπ με την ονομασία GREENCULTURE PROJECT.
 
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους Ιταλούς διοργανωτές οι νέοι του Δήμου, με την άρτια προετοιμασία τους, την συνέπεια τους, το ήθος τους και τον εξαιρετικά συνεργατικό χαρακτήρα τους. Επιπρόσθετα, οι νέοι με ιδιαίτερη περηφάνια παρουσίασαν την ιδιαίτερη τοπική κουλτούρα τους, τα ήθη και τα έθιμα τους, χάρισαν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα στους διοργανωτές, χόρεψαν μανιάτικους παραδοσιακούς χορούς και έλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπολιτισμικές συναντήσεις εντυπωσιάζοντας τους Ιταλούς με την Μανιάτικη ταυτότητα τους.
 
Τέλος, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι νέοι θα λάβουν το Youthpass, ένα πιστοποιητικό το οποίο περιγράφει και βεβαιώνει την εμπειρία της μη τυπικής και άτυπης μάθησης που αποκτάται κατά τη διάρκεια ενός σχεδίου Νέα Γενιά σε Δράση και είναι αναγνωρισμένο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

Κοινωνική ευθύνη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε