Σάββατο, 4 Μαΐ
20oC Αθήνα

Μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής

Μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής

Πρωτοβουλία των ΗΠΑ για μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση άνθρακα.

Οι ΗΠΑ προτείνουν περαιτέρω μειώσεις στις εκπομπές ρυπογόνων αερίων από εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής.

Κι ενώ η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, τα συγκεκριμένου τύπου εργοστάσια συνεχίζουν να παράγουν το 40% περίπου του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο πιο επιβαρυντικός ρύπος που συνδέεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Συμβάλλοντας στην μείωση του φαινομένου, οι νέοι κανονισμοί δεν θα απαγορεύουν την κατασκευή νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα.

Πρόκειται για επίμαχη πρόταση που θα συντελέσει στην σημαντική μείωση της χρήσης άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, Λίσα Τζάκσον, χαρακτήρισε τα νέα όρια «βήμα κοινής λογικής»με στόχο την σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν μείωση των ρύπων κατά 50%. Αλλά το κόστος της συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες θα είναι τέτοιο που θα αποτρέπει τις εταιρείες ενέργειας από το να κατασκευάσουν εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή. Θα συμφέρει περισσότερο τις εταιρείες να κατασκευάσουν εργοστάσια που θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ή πυρηνική ενέργεια, με ότι κινδύνους κι αν συνεπάγεται φυσικά το τελευταίο.

Κοινωνική ευθύνη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε