Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Η πιο πράσινη πόλη της Ασίας

Η πιο πράσινη πόλη της Ασίας

Σε μια έκταση όσο και το Λουξεμβούργο, η πόλη της Ισκαντάρ Μαλαισία θα φιλοξενεί 3 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2025 και θα βασίζεται στον «έξυπνο» τρόπο διαβίωσης του 21ου αιώνα.

 

Οι δημιουργοί της φιλοδοξούν να αποτελέσει το μέλλον της αστικής ζωής στη νοτιοανατολική Ασία.

Μια μεγαλούπολη, απέναντι από την Σιγκαπούρη, φιλική προς το περιβάλλον, βασιζόμενη στην  πράσινη ενέργεια που θα δίνει τέλος στη ρύπανση που πλήττει τις πόλεις της Ασίας.

Η «έξυπνη μητρόπολη» της Ισκαντάρ θα καλύπτει τις ανάγκες της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεταφορές θα παρέχονται δημόσια και τα απόβλητα θα επαναχρησιμοποιούνται.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας φιλοδοξεί να αποτελέσει η πόλη πρότυπο και για άλλες πόλεις του μέλλοντος σε ολόκληρη την περιοχή.
 
Το 2007 ο πληθυσμός παγκοσμίως που ζει στα αστικά κέντρα ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αντίστοιχο που ζει στην ύπαιθρο, ενώ τουλάχιστον 9 δις άνθρωποι αναμένεται να κατοικήσουν τον πλανήτη μέχρι το 2050 (από 7 δις που κατοικούν σήμερα).

Ο πληθυσμός αναμένεται να συγκεντρωθεί κυρίως στις πόλεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σύμφωνα με τρέχουσες εκτιμήσεις, η μεγαλύτερη αύξηση θα παρατηρηθεί στις παραγκουπόλεις.
 

Η Ισκαντάρ Μαλαισία όμως προσφέρει την εναλλακτική λύση.

Θα χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα προβλεφθούν χώροι πρασίνου αλλά και χώροι όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να χαλαρώνουν ενθαρρύνοντας την ψυχική τους ευεξία και την κοινωνική συνοχή. Όλα αυτά θα βρίσκονται σε αρμονία με τους ουρανοξύστες και το αστικό περιβάλλον.
 

Ο Najib Razak, πρωθυπουργός της Μαλαισίας, δήλωσε: «Η Ισκαντάρ Μαλαισία θα είναι το πρότυπο της έξυπνης πόλης που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα προσφέρει ίση ανάπτυξη στους κατοίκους με τη δημιουργία έξυπνων, βιώσιμων αστικών κοινοτήτων.  Οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν εξαιρετική ποιότητα ζωής με ασφαλέστερες, καθαρότερες, πιο υγιείς, πιο προσιτές και πιο ζωντανές γειτονιές, με αποτελεσματικά και προσιτά μέσα μεταφορών.
 
Ο Ellis Rubinstein, πρόεδρος της Ακαδημίας των Επιστημών της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι «ένα πρότυπο για τις χώρες που θέλουν να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των ταχέως αυξανόμενων πληθυσμών αλλά και των προκλήσεων του περιβάλλοντος».
 
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει καταφέρει να προσελκύσει τη στήριξη της Pinewood Studios που δέχτηκε να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις στην Ισκαντάρ, αλλά και της Legoland που θα δημιουργήσει το πρώτο ασιατικό θεματικό πάρκο στην πόλη.

Επιπλέον, αρκετά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των Νιούκαστλ και Σαουθάμπτον , σχεδιάζουν να ιδρύσουν πανεπιστημιουπόλεις.
 

Για την κατασκευή της θα χρειαστούν πάνω από 30 δις δολάρια, από τα οποία το 1/3 θα προέλθει από ξένους επενδυτές.
 

Σπίτι Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε