Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ηλιακό… ασανσέρ made in Greece

Ηλιακό… ασανσέρ made in Greece

Ένας Έλληνας Μηχανολόγος Μηχανικός, ο Γιάννης Σαχσαμάνογλου και η ομάδα του ανέπτυξαν τον πρώτο ανελκυστήρα (κατά το κοινότερο ασανσέρ) που λειτουργεί με τη δύναμη του ήλιου.

Ο ηλιακός ανελκυστήρας λειτουργεί με μπαταρίες που φορτίζουν κατά βάση από φ/β πάνελ.

Οι μπαταρίες προσφέρουν ανεξαρτησία φόρτισης για τρεις μέρες. Σε περίπτωση παρατεταμένης συννεφιάς μπορούν να φορτίσουν και από το δίκτυο. 

Bασίζει την λειτουργία του στη χρήση μπαταριών, γεγονός που καθιστά απίθανο το γεγονός εγκλωβισμού στον ανελκυστήρα από απώλεια ρεύματος.
 
Ο ηλιακός ανελκυστήρας είναι ένας ανελκυστήρας που μπορεί να χρησιμοποιήσει μικρά ποσά ενέργειας και ισχύς. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μορφή καθαρής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ. 
 
Mπορεί να εγκατασταθεί σε χώρο μικρότερο του ενός (1) τετραγωνικού μέτρου.

Η εφαρμογή του ηλιακού ανελκυστήρα σε μικρούς χώρους τον καθιστά την μοναδική λύση για παλιές οικοδομές όπου έχουν ελάχιστο κοινόχρηστο χώρο για ανελκυστήρα και εξαφανίζει το πρόβλημα της παροχής του με τριφασική παροχή από το δίκτυο.

Χιλιάδες οικοδομές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που είναι κτισμένες πριν το 1970 και δεν έχουν ανελκυστήρα είναι υποψήφιοι πελάτες του ηλιακού ανελκυστήρα.

 
Σε παλιούς μηχανικούς ανελκυστήρες γίνεται αντικατάσταση του αυτοματισμού του ανελκυστήρα με τον αυτοματισμό του ηλιακού ανελκυστήρα και εξοικονομείτε μέχρι και 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης από το δίκτυο.

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος μπορεί ο ανελκυστήρας να κινηθεί με το φωτοβολταϊκό σύστημα με μικρότερη ταχύτητα.

Φυσικά το φ/β σύστημα θα παρέχει ρεύμα για τα κοινόχρηστα φώτα και τα θυροτηλέφωνα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την κατανάλωση του ρεύματος. 

 
Το κόστος του ηλιακού ανελκυστήρα είναι περίπου το ίδιο με έναν σύγχρονο μηχανικό ανελκυστήρα. Το κόστος του φ/β συστήματος ανέρχεται περίπου στο 25% της αξίας του ανελκυστήρα. 
 
Καταβάλονται προσπάθειες ώστε να μπορέσουν  να επιδοτηθούν οι Έλληνες και Κύπριοι πολίτες που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν έναν ηλιακό ανελκυστήρα.

Ο ηλιακός ανελκυστήρας έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ σαν ένα πράσινο προϊόν που βοηθάει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης. 

Δείτε το video: 
 

Σπίτι Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε