Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

«Πρασινίζοντας» τη Νυχτερινή Ζωή

«Πρασινίζοντας» τη Νυχτερινή Ζωή

Καθώς θα φοράς τα ψηλά σου τακούνια  για ακόμα μία νυχτερινή έξοδο, ρώτησε τον εαυτό σου – ποιο είναι το «οικολογικό αποτύπωμά» σου από μια βραδιά γεμάτη πάρτι; Το αγαπημένο σου κλαμπ λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί η ρύπανση;

Οι περισσότεροι στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα εστιάζουν στη δυνατή μουσική και τα κρύα ποτά, αλλά σκέψου ένα λεπτό την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τα ηχοσυστήματα και το φωτισμό ή αυτή που χρειάζεται για να διατηρούνται τα ποτά κρύα στα ψυγεία. 

Η αλήθεια είναι ότι για να δημιουργηθεί η ιδανική ατμόσφαιρα θα πρέπει να καταναλωθεί πολλή ενέργεια, και παρόλο που η περιβαλλοντική «συνείδηση» είναι εμφανής σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, φαίνεται επιτακτική και στη βιομηχανία της νυχτερινής διασκέδασης.
 
Στο Βερολίνο, ακτιβιστές από το Σύλλογο BUND έχουν βρει μια έξυπνη λύση για να «πρασινίσουν» τα γερμανικά νυχτερινά κέντρα: την CLUBMOB.
 
Η ιδέα είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε ένα συγκεκριμένο κλαμπ, με την προϋπόθεση ότι το κλαμπ θα επανεπενδύσει τα κέρδη από την εκδήλωση σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
 
Επιπλέον, ο Σύλλογος BUND  παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις για την αποδοτική χρήση και κατανάλωση της ενέργειας. Υπολογίζει την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας και επισημαίνει τα σημεία που η επιχείρηση θα μπορούσε να μειώσει εύκολα το «οικολογικό αποτύπωμα» της στα πλαίσια μελλοντικών επενδύσεων.
 
Η πρώτη προσπάθεια του CLUBMOB οργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 και συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.100 ευρώ.

Το κλαμπ που το φιλοξένησε, το SO36, χρησιμοποίησε τα χρήματα για την εγκατάσταση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας και νέων φιλικών προς το περιβάλλον ψυγείων. Η διοίκηση επέλεξε επίσης και ένα «πράσινο» προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (που παράγει δηλαδή ανανεώσιμη ενέργεια). Οι ενέργειες αυτές θα εξοικονομήσουν μέχρι και 7.000 kWh ετησίως, ίσο με 52 τόνους CO2.

 
Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η επανάσταση. Τα μέτρα αυτά δεν κάνουν ένα κλαμπ 100% ενεργειακά αυτόνομο, αλλά, σύμφωνα με το CLUBMOB, ο στόχος είναι να γίνει η αρχή και να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση ώστε τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να γίνουν πιο «πράσινα». Είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε οι ιδιοκτήτες να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα εφαρμόζοντας απλά μέτρα για να έρθουν πιο κοντά στην Πράσινη Οικονομία.
 
 
 

Σπίτι Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε