Τετάρτη, 8 Μαΐ
19oC Αθήνα

Τα πράσινα κτίρια της Ευρώπης

Τα πράσινα κτίρια της Ευρώπης

Το κοινό που έχουν ένα ξενοδοχείο στην Γερμανία, τα γραφεία μιας εταιρείας στη Σουηδία και ένα κυβερνητικό κτίριο στην Αγγλία είναι ότι κατέκτησαν το πρωτάθλημα στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για την ακρίβεια, το «πρωτάθλημα» ήταν τα βραβεία ενεργειακής απόδοσης και φωτισμού, GreenΒuilding και GreenLight του κέντρου ερευνών της Ε.Ε. Τις πρωτιές κατέκτησαν 4 κτίρια με διαφορετικές χρήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα GreenBuilding, στην κατηγορία Ανακαίνιση, ένας από τους νικητές είναι η γερμανική ομάδα του ξενοδοχείου Derag, η οποία κατάφερε να μειώσει 88% την κατανάλωση ενέργειας, με εξοικονόμηση 304 MWh ετησίως.

Στην κατηγορία των Νέων Κτιρίων, τα γραφεία της Fabege AB στη Σουηδία (φωτό) κατάφεραν να μειώσουν την ενέργεια σε ποσοστό  64%  με εξοικονόμηση 3 411 MWh το χρόνο.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος GreenLight, το κέντρο δεδομένων της Migration Solutions, στην Αγγλία, μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 95%, με εξοικονόμηση 732 MWh ετησίως.

Στην ειδική κατηγορία για το πιο καινοτόμο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας το βραβείο κέρδισε το ξενοδοχείο-εστιατόριο, της Κροατίας, Megaron Vukovar εξοικονομώντας 130,2 MWh το χρόνο, με μείωση…112% (το κτίριο παράγει ενέργεια)

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας από όλους τους νικητές του βραβείου και στις δύο κατηγορίες ήταν 68,5%.

Οι συνολικά 19 νικητές προέρχονταν από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο και όχι την Ελλάδα.  

Το πρόγραμμα GreenLight ενθαρρύνει τους εταίρους να εγκαταστήσουν ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες και συστήματα φωτισμού, ενώ το GreenBuilding προωθεί τη θερμική μόνωση, τα ευφυή συστήματα ελέγχου, φωτοβολταϊκά πάνελ κα.

Σπίτι Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε