Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας

το ελληνικό τσακάλι θεωρείται από τα πιο απειλούμενα είδη
το ελληνικό τσακάλι θεωρείται από τα πιο απειλούμενα είδη

Ποιά είναι τα είδη, που απειλούνται περισσότερο στη χώρα μας;

Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα, και δίνει ένα σήμα κινδύνου για πολλά είδη στη χώρα μας. Παράλληλα αποτελεί και ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας. Μέσα από μια ενδελεχή καταγραφή, δημιουργήθηκε ο κόκκινος κατάλογος των ειδών, που απειλούνται με εξαφάνιση στην ελληνική επικράτεια: σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά), αλλά και για πρώτη φορά στη χώρα μας, ασπόνδυλα είδη (σαλιγκάρια, λεπιδόπτερα, ορθόπετρα, αράχνες, καρκινοειδή κ.ά).

Το “Κόκκινο Βιβλίο” υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, και του WWF Ελλάς. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ειδικοί επιστήμονες.

Στην Ελλάδα ήδη απειλούμενα είδη θεωρούνται: το τσακάλι (Canis aureus), το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), το σταχτοδέλφινο, η θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta), ο Μαυρόγυπας (Aegypius monachus), τ’αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica), η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), καφέ αρκούδα (Ursus arctos), Βασιλαετός, Κοκκινόχηνα, Λεπτομύτα, Κιρκινέζι, Κεφαλούδι, Μαυροπετρίτης, Αιγαιόγλαρος…κ.α.

Ο κόκκινος κατάλογος θα παρουσιαστεί με ειδική συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 12 μ.μ., στην αίθουσα επίσημων εκδηλώσεων Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60). Η έκδοση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» 2000-2006, μέτρο 5.2 «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση», που χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό έως 80% το ανώτερο από το ΕΤΠΑ και το υπόλοιπο ποσοστό από Εθνικούς Πόρους.

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε