Κυριακή, 16 Ιουν.
28oC Αθήνα

Διεθνής άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στο Ελληνικό

Διεθνής άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στο Ελληνικό

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και δεκάδες περιβαλλοντικές δράσεις έχουν προγραμματιστεί απο φορείς και κοινωνικές ομάδες.

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιεί αύριο άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης με την ονομασία «NIREAS 2012», στη περιοχή του Ελληνικού, την οποία θα παρακολουθήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνος Σούλης.

 
Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency- EMSA), προκειμένου να ελεγχθούν οι βασικές λειτουργίες του υφιστάμενου σχεδιασμού καταπολέμησης τέτοιων περιστατικών σε περιφερειακό επίπεδο, αφενός ως προς την επάρκεια της οργανωτικής δομής και αφετέρου ως προς το επίπεδο συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Από πλευράς επιχειρησιακών μέσων, το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή θα διαθέσει ένα ελικόπτερο, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (ΠΑΘ), ένα πλωτό περιπολικό και δύο απορρυπαντικά σκάφη. Επίσης, στην άσκηση θα συμμετέχει ένα παράκτιο δεξαμενόπλοιο και ένα ρυμουλκό/ σκάφος απορρύπανσης που έχουν ναυλωθεί από την EMSA.
 
Ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθανάσιος Χριστόπουλος, σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τονίζει ότι η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενεργοποιήσει του πολίτες και αναφέρει ότι ότι η συντονισμένη δράση και η αρμονική συνεργασία όλων είναι επιβεβλημένη.
 
Η Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) σε συνεργασία με την εταιρεία καπνικών προϊόντων JT International (JTI), στο πλαίσιο των δράσεών της, καλεί τους ενήλικους καπνιστές που επισκέπτονται τις παραλίες να χρησιμοποιούν ατομικό σταχτοδοχείο αντί για την άμμο, ώστε να μη ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για Καθαρές Παραλίες χωρίς αποτσίγαρα, η εταιρεία JTI προμηθεύει με ατομικά σταχτοδοχεία άμμου συλλόγους, καντίνες, beach bars, ξενοδοχεία και άλλα καταστήματα σε πολυσύχναστες παραλίες.
 
Φέτος, η εκστρατεία θα υλοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και άλλων συνεργαζόμενων φορέων ανά την Ελλάδα, οι οποίοι προσκαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή και να αναλάβουν την προβολή της εκστρατείας και την προώθηση του υποστηρικτικού υλικού σε τοπικό επίπεδο.
 
Επίσης, σε καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων της πόλης, θα προχωρήσει απο σήμερα έως τις 10 Ιουνίου ο δήμος Πειραιά. Φορείς και εθελοντές, με τη συνεργασία της αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Παιδείας, Κορίνας Λαουλάκου, θα προχωρήσουν σε καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων της πόλης.

Διαχείριση αποβλήτων Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε