Κυριακή, 2 Ιουν.
23oC Αθήνα

Βαρέλια με καυστικό υγρό σε γειτονιά στα Καμίνια

Βαρέλια με καυστικό υγρό σε γειτονιά στα Καμίνια

Κάτοικοι κατήγγειλαν στο Συνήγορο του Πολίτη την ανεξέλεγκτη απόθεση, στα Καμίνια, δώδεκα βαρελιών με καυστικά επικίνδυνα απόβλητα τα οποία διαχύθηκαν στο οδόστρωμα.

Τα βαρέλια ήταν αφημένα στις οδούς Βασιλαδίου, Δραγατσανίου και Νικολαδίου. Επιπλέον οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι μετά από έξι μήνες άλλα τέσσερα βαρέλια γεμάτα με το ίδιο υλικό εγκαταλείφθηκαν στη συμβολή των οδών Αγίου Φιλίππου και Βασιλαδίου.

 
Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν μεν το πρόβλημα αλλά επικαλούμενες έλλειψη κονδυλίων δεν εφήρμοσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης των επικίνδυνων αποβλήτων, εξυγίανση και αποκατάσταση των ρυπασμένων χώρων) με αποτέλεσμα να απειλούνται σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.
 
Με αφορμή τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι η ανεξέλεγκτη απόθεση δοχείων– βαρελιών με άγνωστο και ενδεχομένως επικίνδυνο περιεχόμενο, αποτελεί φαινόμενο συστηματικής πρακτικής.
 
Συγκεκριμένα, σε διάστημα ενός έτους διαπιστώθηκε η ανεξέλεγκτη απόθεση βαρελιών αμφιβόλου περιεχομένου σε πολλά σημεία τόσο του αστικού ιστού του Δήμου Πειραιά όσο και της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, με προφανή πλέον την απειλή για τη δημόσια υγεία.
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε παρέλθει από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα,  και την επικείμενη απειλή για τη δημόσια υγεία,  ζήτησε επειγόντως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) τη διάθεση των απαραίτητων για το σκοπό αυτό πιστώσεων.
 
Επίσης ζήτησε την εξασφάλιση πιστώσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αλλά και για την ορθή εφαρμογή της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη (οδηγία 2004/35/ΕΚ) σε παρόμοιες περιπτώσεις.
 
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής πέτυχε την έγκριση πίστωσης για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και η αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενέκρινε πιστώσεις συνολικού ύψους 450.000 ευρώ.
 
Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει την ευθύνη της εφαρμογής της οδηγίας 2004/35/ΕΚ, ζήτησε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υποβάλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τυχόν ανάλογα αιτήματα έγκρισης των απαιτούμενων πιστώσεων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων περιβαλλοντικής ζημίας.
 

Διαχείριση αποβλήτων Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε