Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Καιρός: Πνίγηκαν στα χιόνια Ήπειρος και Μακεδονία

Καιρός: Πνίγηκαν στα χιόνια Ήπειρος και Μακεδονία

– Ένα μέτρο χιόνι στη Μηλιά Μετσόβου!
– Κλειστή έως τις 08:00 για τα φορτηγά έμεινε η Εγνατία Οδός
– Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, που χρειάζονται αλυσίδες
– Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις περιοχές που πλήττει η κακοκαιρία

Η αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε απαγορευτικό στην κίνηση των φορτηγών και λεωφορείων πάνω από 3,5 τόνους κατά μήκος της Εγνατίας οδού, από τον κόμβο της Σιάτιστας στην Κοζάνη έως τον Κόμβο του Κατσικά στα Ιωάννινα. Η απαγόρευση ήρθε μετά την ολονύχτια χιονόπτωση που έπληξε την περιοχή αλλά ήρθη στις 08:00 το πρωί.

Απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών και λεωφορείων ίσχυε και από το 1ο έως το 40ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών – Τρικάλων.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης που κράτησε όλη τη νύχτα, τα οχήματα είχαν ακινητοποιηθεί απο άνδρες του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κουτσελιού σχηματίζοντας ουρές και στον κόμβο Παναγιάς στο Μέτσοβο.

Προβλήματα εντοπίζονται σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του νομού, στις περιοχές του Ζαγορίου ,της Κόνιτσας, της Πυρσόγιαννης και στα ορεινά της Ζίτσας, με την κίνηση να διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Αρκετές περιοχές στο νομό Ιωαννίνων ξύπνησαν με αρκετούς πόντους χιόνι, ενώ στη Μηλιά Μετσόβου το ύψος του χιονιού φτάνει το 1 μέτρο!

Η πρόβλεψη που υπάρχει από την Πολιτική Προστασία, είναι ότι η χιονόπτωση θα είναι σφοδρή και για λόγους ασφαλείας συνεργεία της τροχαίας που βρίσκονται επί ποδός, από αργά το απόγευμα, σταματούν τα μεγάλα οχήματα στον κόμβο της Σιάτιστας, στις εξόδους των Γρεβενών, αλλά και στην περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων.

Εκχιονιστικά μηχανήματα της Εγνατίας οδού, κινούνται συνεχώς καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 130 χλμ. από την Κοζάνη έως τα Ιωάννινα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτή την οδό για τα αυτοκίνητα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο υπόλοιπο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά:

– από το 23ο χλμ. έως 34ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Αμυνταίου,

– από το 18ο χλμ. έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου),

-από το 28ο χλμ. έως 55ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) .

– από το 12ο χλμ. έως 24ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Πτολεμαΐδας – Βλάστης.

Τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 4ο έως το 18ο χλμ. κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Φλώρινας – Θεσσαλονίκης, έχει διακοπεί λόγω καταστροφής του οδοστρώματος και η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη – Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και βαθμιαία και της Θράκης. Σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα, το απόγευμα και από τα δυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.Θερμοκρασια: από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος – Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο και τις παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Άνεμοι: στα βόρεια νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια μεταβλητοί 4 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 06 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος – Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, της Θεσσαλίας (όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές) μέχρι το απόγευμα και της κεντρικής Στερεάς τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα θαλάσσια τμήματα πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν τοπικά στα 7 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 01 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία έως 05 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη – Καιρός: τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές. Τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στα βόρεια. Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί.Θερμοκρασια: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα – Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια,όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και σταδιακά δυτικοί βορειοδυτικοί.Θερμοκρασια: από 09 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική – Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί .Θερμοκρασια: από 06 έως 10 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη – Καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις και στα παραθαλάσσια βροχή η χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά και νότια ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 0 έως 04 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την Παρασκευή 20-01-2017: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σταΘαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στη Θράκη τις πρωινές ώρες και πρόσκαιρα στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια. Άνεμοι: στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.Θερμοκρασια: σε μικρή πτώση. Παγετός κατά τόπους στα κεντρικά καιΒόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / epirus-tv-news.gr / kozanilife.gr

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε