Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Brexit: Εγγλέζα η Μέι, άργησε η Μέρκελ!

Brexit: Εγγλέζα η Μέι, άργησε η Μέρκελ!

Ύστατη προσπάθεια συνεννόησης για το Brexit στην συνάντηση Μέρκελ – Μέι στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής.

Χωρίς δηλώσεις στον Τύπο ολοκληρώθηκε έπειτα από μιάμιση ώρα η συνάντηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Στο πλαίσιο της ύστατης προσπάθειας αποτροπής μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η κυρία Μέι θα συναντηθεί απόψε και με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η συνάντηση της Μέι με την Μέρκελ ήταν εμπιστευτικού χαρακτήρα, ωστόσο είναι γνωστό ότι το Βερολίνο, παρότι τονίζει ότι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, επιθυμεί με κάθε τρόπο να αποτραπεί το Brexit χωρίς συμφωνία.

Η συνάντηση των δύο κυριών πάντως επιφύλασσε και ένα μικρό απρόοπτο, καθώς η κυρία Μέι έφτασε στην Καγκελαρία λίγα λεπτά νωρίτερα, με αποτέλεσμα η κυρία Μέρκελ να μην έχει προλάβει να φθάσει στην είσοδο για να την υποδεχθεί, όπως συνηθίζεται. Λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε βιαστική και αγκάλιασε θερμά την προσκεκλημένη της, λέγοντάς της – στα αγγλικά – ότι χαίρεται που την βλέπει.

«Πάρα πολύ απογοητευτική κατάσταση»

Νωρίτερα σήμερα, πριν από τη συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ απογοητευτική κατάσταση», επισήμανε ότι «δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα» από την πλευρά της Βρετανίας ακόμη και μετά τις «με μεγάλη καθυστέρηση» συνομιλίες με την αντιπολίτευση και τόνισε ότι η όποια παράταση θα συνδέεται με αυστηρούς όρους. Δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασχοληθεί επιτέλους με το δικό της μέλλον.

Από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Άχιμ Ποστ έκανε σήμερα λόγο για μια «πολιτική τραγωδία στο Λονδίνο», σημειώνοντας ότι την κύρια ευθύνη φέρει η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία στράφηκε στην αντιπολίτευση με μεγάλη καθυστέρηση. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αναβολή του Brexit, ο κ. Ποστ δήλωσε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο υπό όρους.

Για το ίδιο θέμα, ο γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, εξέφρασε την ελπίδα η κυρία Μέι να προσέλθει στην αυριανή Σύνοδο «με ουσιαστική πρόταση», η οποία βεβαίως εξαρτάται, όπως είπε και από τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση.

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις