Κυριακή, 3 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γαλλία: Σε νέες διαδηλώσεις και απεργίες για αύριο καλούν τα συνδικάτα τους εργαζόμενους

Γαλλία: Σε νέες διαδηλώσεις και απεργίες για αύριο καλούν τα συνδικάτα τους εργαζόμενους

Τα συνταξιοδοτικό έχει οδηγήσει σε πολιτική κρίση τη Γαλλία με τα συνδικάτα να καλούν αύριο τους εργαζόμενους  για πέμπτη φορά στο διάστημα ενός μήνα – σε διαδηλώσεις και απεργίες.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις βεβαιώνουν πως πάνω από το 60% των πολιτών στη Γαλλία τάσσεται κατά της προτεινόμενης από την κυβέρνηση αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση υπέστη χθες Τρίτη σοβαρή ήττα στην Εθνοσυνέλευση, όπου 256 βουλευτές από τα κόμματα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς απέρριψαν – διαθέτοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία – άρθρο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού που αφορούσε την υποχρέωση των μεγάλων εταιριών να έχουν συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων σε ηλικία άνω των 55 ετών.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν σήμερα «ακατανόητη» αυτήν την εξέλιξη, ενώ πληροφορίες γαλλικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, προεδρεύοντας σήμερα του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση έχει χάσει τον μπούσουλα.

Στο μεταξύ η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ στον χώρο της αριστερής αντιπολίτευσης διαφαίνεται διάσταση απόψεων ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν την τακτική της κοινοβουλευτικής παρακώλυσης — η οποία έχει εκφραστεί με την υποβολή 13.000 τροπολογιών επί του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό — και εκείνους που τάσσονται κατά

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις