Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιανός: Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι εδώ – “Μπορεί να δούμε… βάρκες στη στεριά”

καιρός Ιανός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ζωντανή εικόνα για το πώς “κινείται” ο “Ιανός”. Κύρια χαρακτηριστικά του επικίνδυνου φαινομένου, οι σφοδρές βροχοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι και το χαλάζι. Σε ποιες περιοχές έχει… σημάνει συναγερμός και όλα όσα περιμένουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες. Τι λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Στο επίκεντρο του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός” βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η χώρα μας. Αυτό το σπάνιο και ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του τις έντονες βροχοπτώσεις, το χαλάζι και θυελώδεις ανέμους έως και 10 – 11 μποφόρ με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την έντονη διάρκεια, ενώ υπάρχουν ήδη και προειδοποιήσεις για κύματα μέχρι και 7 μέτρων!

Δείτε LIVE την πορεία του «Ιανού»

“Μην σας φανεί περίεργο ακόμα κι αν δούμε βάρκες πάνω στη στεριά. Μην σας φανεί περίεργο αν δούμε φαινόμενα που έχουμε χρόνια να ζήσουμε”, σημείωσε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA. Ο κ. Καλλιάνος έκανε ειδική αναφορά στην ποσότητα του νερού που θα πέσει στις περιοχές που θα πληγούν από τον κυκλώνα. “Μέσα σε 1-2 ώρες μπορεί να πέσει νερό σε κάποιες περιοχές της χώρας που πέφτουν κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Click4more: Καιρός – Ιανός: Νέες ανακοινώσεις Χαρδαλιά – Πού ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται συνεχώς, χωρίς να γνωρίζουμε τι πορεία θα ακολουθήσει τελικά. Αύριο Παρασκευή, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Μέχρι τότε, πάντως, οι ώρες θα είναι δύσκολες. Στις ακτές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης φτάνει ήδη ο Ιανός και μάλιστα… ενισχυμένος με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Στη Ζάκυνθο το σκηνικό θυμίζει βαρύ χειμώνα, καθώς από το πρωί, στο νησί, πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα, στην Ηλεία… τα σύννεφα πυκνώνουν ενώ και στην Κεφαλονιά όσο περνά η ώρα το σκηνικό… αγριεύει.

Δείτε LIVE εικόνα από την Κεφαλονιά

Ακούστε όσα είπε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ σημειώνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που έχει μικρή έκταση, μικρή ένταση και μέση διάρκεια.

Καρέ – καρέ πώς… μας ήρθε η κακοκαιρία

Η πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοποίησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης 17/09.

Click4more: Καιρός – Αρναούτογλου: «Μακριά από αυτές τις ακτές»!

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Καιρός: Τι… φέρνει ο “Ιανός”

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

-Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Click4more: Λέκκας στο Live News: Αν ο κυκλώνας κατευθυνθεί νότια δεν είναι ευνοϊκή εξέλιξη

-Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

καιρός Ιανός

-Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Με πληροφορίες από: Mega / meteo.gr
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις