Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Καιρός 25ης Μαρτίου: Χαλάει από το απόγευμα – Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη

καιρός
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός σήμερα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

‘Αστατος θα είναι ο καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα είναι πιθανό από το απόγευμα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτίων διευθύνσεων στα πελάγη 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Στην Αττική λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με αποτέλεσμα να σημειωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 ενισχυόμενοι από το μεσημέρι στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 8 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες από το βράδυ πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 6 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα είναι πιθανό από το απόγευμα να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος|
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις στα ορεινά.
|Άνεμοι: νοτιοανατολικού 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ είναι πιθανό στα βόρεια να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Άνεμοι: νοτιοανατολικού 4 με 6 και σταδιακά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες και βαθμιαία τοπικές βροχές.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 5 με 6 και σταδιακά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες με βαθμιαία εξασθένηση.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και σταδιακά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη

Η Διεύθυνση ενημερώνει ότι θα υπάρξουν και πάλι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο θα εξελιχθεί αύριο, Κυριακή 25 και Δευτέρα, 26 Μαρτίου, σε ολόκληρο το νησί.

Με βάση τα παραπάνω και για την προστασία των πολιτών, σύμφωνα και με τα «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», η Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου: «Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Επίσης για τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».

Στο μεταξύ η αλλαγή του καιρού εντυπωσιάζει αφενός για την απότομη πτώση της θερμοκρασία από τους 27 βαθμούς Κελσίου στους 12 έως και 14 βαθμούς, αφετέρου για τη χιονόπτωση στα ορεινά της Κρήτης. Στον Ψηλορείτη το χιόνι κάλυψες τις πλαγιές στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, δίνοντας μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή των προηγούμενων ημερών.

Η εξήγηση για την επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα πλήξει βέβαια και άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, ιδιαίτερα την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική. Η μεταφορά αυτή οφείλεται στη μετακίνηση ενός νέου Βαρομετρικού χαμηλού από τα Δ – ΝΔ της χώρας, με κίνηση Βορειοανατολική προς το Β. Ιόνιο, ενώ τροφοδοτείται από τις ακτές της Β. Αφρικής. Η κίνηση αυτή του Βαρομετρικού Χαμηλού (όπως εμφανίζεται στους διαδοχικούς χάρτες απεικόνισης των Βαρομετρικών συστημάτων) θα αποκαταστήσει και πάλι τους Νότιους ανέμους στο νησί, μία θερμότερη αέρια μάζα που έρχεται από τα νότια θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης, ενώ το πλέον δυσμενές όλων είναι η έντονη μεταφορά σκόνης.

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις